Ilustrim artistik i pulsarit PSR J0348+0432 dhe i shoqëruesit të tij xhuxh i bardhë

Kjo video është një ilustrim artistik i një objekti të veçantë, i cili përbëhet nga një yll i vogël neutronik, por shumë i rëndë, që rrotullohet rreth vetes 25 herë në sekondë. Rrotull tij çdo 2.5 orë sillet një xhuxh i bardhë. Ylli neutronik është një pulsar me emrin PSR J0348+0432, ai shpërndan në hapsirë valë radio të cilat kapen nga radioteleskopët në Tokë. Megjithëse ky çift është shumë i pazakontë ai është gjithashtu shumë interesant pasi ai është një laborator i veçantë ku mund të testohen kufijtë e teorive fizike.

Ky sistem po përhap valë gravitacionale, valë në hapsirë-kohë. Megjithëse këto valë akoma nuk mund të zbulohen drejt për drejt nga astronomët në tokë, mund të kapen indirekt duke matur ndryshimet orbitale të sistemit për shkak se sistemi harxhon vazhdimisht energji.

Meqë pulsari është shumë i vogël përmasat e tyre nuk janë vizatuar në raport me njëra-tjetrën, si dhe rrjedhja e kohës nuk është reale.

Të drejtat:

ESO/L. Calçada

Rreth kësaj Videoje

Id:eso1319a
Gjuha:sq
Data e Publikimit:Pri 25, 2013, 20:00 CEST
Publikime të ngjashme:eso1319
Kohëzgjatja:30 s
Frame rate:30 fps

Rreth objektit

Emri:PSR J0348+0432
Tipi:Milky Way : Star : Evolutionary Stage : Neutron Star : Pulsar

HD


Large

QT e madhe
7,6 MB

Medium

MPEG-1 Mesatar
14,4 MB
Flash Mesatar
6,6 MB

Small

QT e vogël
1,7 MB

For Broadcasters