Një hark qumështi mbi Paranal

Një tjetër natë e qartë tek Observatori i ESO-s në Paranal në Kili - perfekt për tu ulur dhe për të parë galaktikën tonë, Rrugën e Qumështit. Shumë nga ne jetojnë në qytete të ndotura nga drita nuk mund ta shohin më shtëpinë tonë kozmike me kaq detaje sa këtu.

Ne tani e dimë që kjo pamje mbesëlënëse i përket galaktikës sonë, por Grekët e vjetër mendonin se ajo ishte punë e Zotave. Legjenda e tyre na tregon se kjo vijë me re përgjatë qiellit ishte qumështi i gjirit të Hera-s, gruas së Zeusit. Grekët e lashtë janë gjitashtu për tu falenderuar për emrin "Rruga e Qumështit". Fraza Greke Γαλαξίας κύκλος, që shqiptohet galaxias kyklos, do të thotë, rrethi i qumështit, dhe përbën bazën e emrit të sotëm modern.

Kjo fotografi u mor nga Ambasadori i Fotove të ESO-s Gabriel Brammer. Brammer mund të shihet që qëndron në të djathtë të kësaj fotografie duke admiruar pamjen, pasi ka përgatitur kamerën e tij për të kapur këtë skenë.

Të drejtat:

ESO/G. Brammer

Rreth fotografisë

Id:potw1411a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Mar 17, 2014, 10:00 CET
Përmasat:18000 x 6925 px
Field of View:360° x 138.5°

Rreth objektit

Emri:Cerro Paranal, Milky Way, Paranal
Tipi:Milky Way : Cosmology

Formate Fotografish

JPEG i madh
27,6 MB
Publikim JPEG
1,6 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
251,4 KB
1280x1024
419,7 KB
1600x1200
612,0 KB
1920x1200
726,0 KB
2048x1536
974,2 KB

 

Shih dhe