Interferometri në pishinë

Astronomët nuk notojnë shpesh në pishinën e Rezidencës në Observatorin Paranal, por edhe atëherë kur notojnë, ato kanë dëshirë të tregojnë se si funksionojnë ligjet e fizikës. Në këtë fotografi astronomi francez Jean-Baptiste Le Bouquin po tregon se si valët – jo valët e dritës, por valët e ujit – mund të kombinohen, të interferojnë, duke krijuar valë më të mëdha.

Kombinimi i valëve të dritës është parimi kryesor që shfrytëzohet nga Interferometri i VLT-së: valët e dritës kapen nga secila pasqyrë prej 8-metrash, dhe më pas kombinohen pasi kalojnë nëpër një rrjeti tunelesh dhe pasqyrash. Në këtë mënyrë resolucioni hapsinor i teleskopit rritet shumë dhe duke zgjatur mjaftueshëm kohën e ekspozimit në fotot e marra me kamerat dhe instrumentet e ndryshme mund të arrijmë të shohim njësoj sikur jemi duke përdorur një teleskop me diametër prej 130-metrash, shumë më të madh nga çdo teleskop që ekziston sot.

Të drejtat:

ESO/M. Alexander 

Rreth fotografisë

Id:potw1404a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Jan 27, 2014, 10:00 CET
Përmasat:5120 x 3407 px

Rreth objektit

Emri:Paranal Residencia
Tipi:Unspecified : People : Scientist

Formate Fotografish

JPEG i madh
6,0 MB
Publikim JPEG
5,5 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
359,4 KB
1280x1024
545,7 KB
1600x1200
759,8 KB
1920x1200
896,7 KB
2048x1536
1,2 MB

 

Shih dhe