Natë e ndritshme në Paranal

Kur bie nata, Teleskopët e ESO-s gjallërohen. Astronomët dhe teknikët  zënë vendet e tyre dhe teleskopët drejtohen për nga qielli. Kjo fotografi tregon qiellin ashtu siç është mbi Observatorin e ESO-s në Paranal në Shkretëtirën Kiliane të Atacama-s, shumë larg nga dritat e qyteteve.

Këtu, ambasadori i fotove të ESO-s Gabriel Brammer ka kapur këtë pamje të bukur të Rrugës së Qumështit nga platforma e Teleskopit Shumë të Madh. Katër blloqet masive poshtë në foto janë katër Njësitë e Teleskopëve, secila prej tyre ka nga një pasqyrë 8.2 metra në diametër me një cilësi shumë të lartë. Të shpërndara përreth duken Teleskopët Ndihmës të VLT-së, që dallohen kollaj nga mbulesa e bardhë dhe e rrumbullakët. Drita e ndritshme në të majtë është Hëna, duke shndrritur sikur të ishte Dielli, dhe në të djathtë, hija e fotografit duke përshëndetur shikuesin me duart e hapura.

Me anën e lenteve të tipit “sy peshku” që u përdorën nga Brammer u bë i mundur të përfshihet i gjithë qielli në këtë foto. Këto lente krijojnë efektin e rrethit duke e transformuar tokën në një kornizë për këtë fotografi.

Të drejtat:

ESO/G. Brammer

Rreth fotografisë

Id:potw1352a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Dhj 30, 2013, 10:00 CET
Përmasat:10000 x 10000 px

Rreth objektit

Emri:Chile, Paranal, Very Large Telescope
Tipi:Unspecified : Technology : Observatory

Formate Fotografish

JPEG i madh
33,3 MB
Publikim JPEG
5,7 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
262,9 KB
1280x1024
429,2 KB
1600x1200
596,8 KB
1920x1200
685,2 KB
2048x1536
932,9 KB

 

Shih dhe