Drita zodiakale ndriçon Qiellin e Paranalit

Kjo fotografi mbresëlënëse, e marrë tek Teleskopi Shumë i Madh (VLT) i ESO-s në Observatorin e Paranal-it në Kili, tregon Rrugën e Qumështit në mes majtas – me mjegullnajat, yjet dhe retë gazore që ajo përmban –mbi Njësitë e Teleskopëve të VLT-së.

Në të djathtë, një shirit gati trekëndësh që mundohet të tërheqë vëmendjen ndërsa ngrihet në formë harku mbi horizont. Ky shirit shtrihet përgjatë ekliptikës, që është rruga e dukshme e Diellit nëpër qiell po të shihet nga Toka.

Ky ndriçim e ka origjinën nga përthyerja e dritës së Diellit nga pluhuri që ndodhet midis planetëve në planin e Sistemit Diellor. Kjo në qiell përkon me një shirit të njohur me emrin Zodiak, që shtrihet për 8 gradë në të dy anët e ekliptikës dhe që përmban konstelacionet tradicionale zodiakale.

Të drejtat:

Y. Beletsky (LCO)/ESO

Rreth fotografisë

Id:potw1348a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Dhj 2, 2013, 10:00 CET
Përmasat:5616 x 3696 px

Rreth objektit

Emri:Milky Way, Very Large Telescope, Zodiacal light
Tipi:Solar System : Sky Phenomenon : Night Sky : Zodiacal Light

Formate Fotografish

JPEG i madh
5,9 MB
Publikim JPEG
4,8 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
328,4 KB
1280x1024
560,7 KB
1600x1200
800,4 KB
1920x1200
915,5 KB
2048x1536
1,3 MB