Dy galaktika që shihen me sy të lirë mbi VLT

Kjo fotografi mahnitëse e qiellit të pastër Kilian tregon yjet e ndritshëm dhe galaktikat e largëta përgjatë fotografisë, të gjitha qëndrojnë mbi njërën nga Njësitë e Teleskopit Shumë të Madh (VLT). Kjo është njësia e katërt dhe njihet me emrin Yepun (Venus).

Dy objekte që shihen në këtë fotografi janë më të famshëm se fqinjët e tyre. Në anën e majtë të fotos është një galaktikë e njohur, e cila formon një shirit në qiell – Messier 31, ose Galaktika e Andromedës. Sipër dhe djathtas kësaj turbullire ndodhet një yll i ndritshëm, po të ecim në këtë drejtim shkojmë tek një galaktikë tjetër. Ky yll quhet Beta Andromedae – ose ndryshe njihet me emrin Mirach – dhe galaktika e dytë është Messier 33 (në krye të fotografisë). Këto dy galaktika mendohet se kanë bashkëvepruar në të kaluarën, duke formuar një urë me gaz hidrogjeni i cili shtrihet në hapësirën ndërmjet tyre.

Kjo foto u mor nga ambasadori i fotove të ESO-s Babak Tafreshi.

Lidhje

 • ESO Photo Ambassadors
 • Të drejtat:

  ESO/B. Tafreshi (twanight.org)

  Rreth fotografisë

  Id:potw1342a
  Gjuha:sq
  Tipi:Fotografik
  Data e Publikimit:Oct 21, 2013, 10:00 CEST
  Përmasat:6289 x 5700 px

  Rreth objektit

  Emri:Andromeda Galaxy, Galaxies, M 31, M 33, Messier 31, Messier 33, Very Large Telescope, VLT Unit Telescopes
  Tipi:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope
  Unspecified : Sky Phenomenon : Night Sky

  Formate Fotografish

  JPEG i madh
  12,0 MB
  Publikim JPEG
  4,8 MB

  E zmadhueshme


  Wallpaper

  1024x768
  244,4 KB
  1280x1024
  422,3 KB
  1600x1200
  646,2 KB
  1920x1200
  816,0 KB
  2048x1536
  1,1 MB