PESSTO fotografon një Supernova në Messier 74

Kërkuesi PESSTO i ESO-s ka kapur këtë pamje të Messier 74, një galaktikë spiralë mahnitëse me krahët e saj spirale shumë të përcaktuara, subjekti kryesor në këtë foto është objekti shtesë i shndritshëm i fundit të Korrikut 2013: Një supernova e Tipit II e quajtur SN 2013ej e cila është e dukshme si një yll i ndritshëm poshtë majtas në foto.

Supernova të këtij tipi ndodhin kur ngjeshen bërthamat e yjeve masivë për shkak të gravitetit të tyre në fund të jetës së yllit. Kjo ngjeshje shkakton një shpërthim të fuqishëm që hedh lëndë larg nëpër hapsirë. Ndriçimi i këtij shpërthimi mund të jetë më i ndritshëm se e gjithë galaktika që e përmban dhe mund të jetë i dukshëm për vëzhguesit për disa javë ose edhe për disa muaj.

PESSTO (Kërkuesi Spektroskopik Publik i ESO-s për Objektet e Përkohshëm) është projektuar për të studiuar objektet që shfaqen për një kohë të shkurtër në qiellin e natës, siç janë supernovat. Ai e kryen funksionin e tij duke përdorur një numër instrumentesh të NTT-së (New Technology Telescope), të lokalizuar tek Observatori i ESO-s në La Silla në Kili. Kjo fotografi e re e SN2013ej u mor duke përdorur NTT gjatë punës së saj kërkuese.

SN2013ej është supernova e tretë që është vëzhguar tek Messier 74 pas vitit 2000, dy të tjerat quhen SN 2002ap dhe SN 2003gd. Në fillim u raportua nmë 25 Korrik 2013 nga skuadra e teleskopit KAIT në Kaliforni, dhe imazhi i parë i saj (precovery image) u mor nga astronomja amatore Christina Feliciano, e cila përdori Kamerën Hapsinore publike SLOOH për të parë në këtë zonë pak orë përpara shpërthimit.

Messier 74, në konstelacionin e Peshkut (The Fish), është njëri nga objektet më të vështira për tu gjetur nga astronomët amatorë për shkak të ndriçimit të ulët sipërfaqsor të tij, por SN2013ej do të jetë e dukshme për astronomët amatorë të kujdesshëm edhe për disa javë si një yll i zbehtë që vjen e zhduket.

Lidhje

Të drejtat:

ESO/PESSTO/S. Smartt

Rreth fotografisë

Id:potw1335a
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:Sht 2, 2013, 10:00 CEST
Përmasat:980 x 985 px

Rreth objektit

Emri:Messier 74, SN 2013ej
Tipi:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
Local Universe : Star : Evolutionary Stage : Supernova
Distanca:30 milion vite dritë
Constellation:Pisces

Formate Fotografish

JPEG i madh
314,7 KB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
245,0 KB
1280x1024
373,5 KB
1600x1200
495,1 KB
1920x1200
534,2 KB
2048x1536
710,7 KB

Koordinatat

Position (RA):1 36 41.85
Position (Dec):15° 47' 0.27"
Field of view:3.95 x 3.97 arcminutes
Orientimi:Veriu është 0.0° majtas vertikales

Ngjyra & filtera

BandaGjatësi valeTeleskopi
Optik
B
440 nmNew Technology Telescope
EFOSC
Optik
V
548 nmNew Technology Telescope
EFOSC
Optik
R
640 nmNew Technology Telescope
EFOSC