Kometa dhe lazeri

Gerhard Hüdepohl, një nga fotografët e ESO-s, kapi këtë foto të mrekullueshme të Teleskopit Shumë të Madh të ESO-s gjatë testimit të lazerit të ri për VLT më 14 Shkurt 2013. Ajo do të përdoret si një pjesë e rëndësishme e konstruksionit që formon yllin artificial me anën e lazerit (LGSF), i cili u lejon astronomëve të korrigjojnë shumicën e deformimeve të pamjes që shkaktohen nga lëvizja e vazhdueshme e atmosferës, me qëllim që të krijojnë imazhe shumë më të qarta. Sidoqoftë, është e vështirë që mos të mendojmë për atë si një armë me lazer e së ardhmes që i drejtohet ndonjë pushtuesi hapsinor  të largët.

Ashtu si Rruga e Qumështit mbi teleskop, është dhe një detaj tjetër që e bën foton edhe më të veçantë. Në të djathtë afër qendrës së fotos, pak më poshtë Resë së Vogël të Magelanit gati e zhdukur midis një morie yjesh, që shihen në qiellin e Kilit, është një njollë jeshile me një bisht të zbehtë që zgjatet në të majtë. Kjo është Kometa Lemmon e fundit e zbuluar dhe më e ndritshme nga çmendohej, e cila po lëviz ngadalë në qiejt e jugut.

Të drejtat:

G.Hüdepohl (atacamaphoto.com)/ESO

Rreth fotografisë

Id:potw1308a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Shk 25, 2013, 10:00 CET
Përmasat:4788 x 7242 px

Rreth objektit

Emri:C/2012 F6 (Lemmon)
Tipi:Solar System : Interplanetary Body : Comet
Unspecified : Technology : Observatory

Formate Fotografish

JPEG i madh
13,9 MB
Publikim JPEG
6,7 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
460,3 KB
1280x1024
773,3 KB
1600x1200
1,1 MB
1920x1200
1,4 MB
2048x1536
1,8 MB