Paranal-i dhe hija e Tokës

Ambasadori i fotove të ESO-s, Babak Tafreshi ka kapur një tjetër fotografi panoramike të Observatorit Paranal ESO.

Në plan të parë është peisazhi malor dramatik i shkretëtirës së Atacama-s. Në të majtë, në majën më të lartë është ESO, Teleskopi Shumë i Madh, (Very Large Telescope, VLT), dhe përpara tij paksa më poshtë, është Teleskopi VISTA, teleskopi për astronominë që shikon dritën e dukshme dhe atë infra të kuqe, (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy).

Në sfond duket qielli i Paranal-it, me ngjyrat e bukura  të lindjes së Diellit. Duke parë matanë horizontit, shohim detin e reve sipër Oqeanit Paqësor, i cili shtrihet vetëm 12 kilometra larg Paranal-it.

Mbi horizont, atje ku deti i reve takohet me qiellin, bie në sy një fashë e errët. Kjo fashë e errët është hija e Tokës, e hedhur nga planeti mbi atmosferën e vet. Ky fenomen mund të shihet ndonjëherë gjatë kohës së lindjes ose të perëndimit të Diellit, nëse qielli është i pastër dhe horizonti është i pabllokuar, kushte të cilat sigurisht përmbushen në Observatorin e Paranal-it. Sipër hijes së Tokës është një ndriçim në ngjyrë rozë të çelët, i njohur si Brezi i Venusit. Ajo shkaktohet nga skuqja e dritës së Diellit për shkak të shpërhapjes së saj nga atmosfera e Tokës.

Lidhje

Ambasadorët e ESO-s

Të drejtat:

ESO/B. Tafreshi (twanight.org)

Rreth fotografisë

Id:potw1251a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Dhj 17, 2012, 10:00 CET
Përmasat:5824 x 2008 px

Rreth objektit

Emri:Panorama, Paranal
Tipi:Solar System : Sky Phenomenon : Light Phenomenon : Ray-Shadow : Earth shadow

Formate Fotografish

JPEG i madh
1,2 MB
Publikim JPEG
642,4 KB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
116,0 KB
1280x1024
180,4 KB
1600x1200
255,3 KB
1920x1200
300,2 KB
2048x1536
365,3 KB