Antenat e ALMA-s poshtë Rrugës së Qumështit

Katër antenat e Rrjetit të Madh Milimetrik dhe nën milimetrik në Atacama (ALMA) shohin në qiellin e natës të mbushur me yje, përpara se të fillojnë punën e tyre. Hëna që ndodhet në të djathtë ndriçon skenën, ndërsa shiriti i Rrugës së Qumështit zgjatet në qiell sipër nga e majta.

ALMA po ndërtohet në një lartësi prej 5000 metrash në pllajën e Chajnantor-it në Shkretëtirën e Atacama-s në Kili. Ky është një nga vendet më të thata në Tokë. Kjo thatësi e kombinuar me atmosferën në këtë lartësi, ofron kushte te mrekullueshme vëzhgimi të Universit në gjatësitë e valëve të rendit milimetrik dhe nënmilimetrik. Në këto gjatësi vale të gjata, astronomët mund të depërtojnë, për shembull, në retë molekulare, të cilat janë zona të dendura gazi dhe pluhuri, vende ku lindin yje të rinj në rastet kur retë ngjeshen për shkak të gravitetit. Tani për tani Universi është i pa eksploruar në gjatësitë e valëve të rendit nënmilimetrik, kështu astronomët presin të zbulojnë shumë sekrete të reja mbi formimin e yjeve, si dhe mbi origjinat e galaktikave dhe të planetëve, kur ALMA të nisë punën e saj.

Projekti i ALMA-s është një partneritet midis Evropës, Amerikës së Veriut dhe Azisë Lindore në bashkëpunim me Republikën e Kilit.

Kjo panoramë është marrë nga Ambasadori i Fotove të ESO-s José Francisco Salgado.

Links

Faqja në internet e Ambasadorëve të Fotove të ESO-s.

Të drejtat:

ESO/José Francisco Salgado (josefrancisco.org)

Rreth fotografisë

Id:potw1108a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Jan 5, 2012, 15:00 CET
Njoftime të ngjashme:ann12002
Përmasat:3813 x 2742 px

Rreth objektit

Emri:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
Tipi:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope

Formate Fotografish

JPEG i madh
3,0 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
334,0 KB
1280x1024
542,7 KB
1600x1200
767,4 KB
1920x1200
877,7 KB
2048x1536
1,2 MB