Galaktika pulsuese

NGC 6118, një galaktikë spirale madhështore, shndërrin në këtë pamje, duke shfaqur shiritin qendror dhe krahët e ngushta spirale në yjësinë e Gjarprit. Galaktika ndonjëherë është e njohur nga astronomët amatorë si "Galaktika pulsuese", sepse ky objekt relativisht i zbehtë e jo shumë i qartë, herë pas here zhduket, kur shihet nëpërmjet teleskopëve të tyre në një orientim të caktuar, dhe papritur zhduket përsëri kur pozicioni i syrit zhvendoset. Zonat ku ndodhen yjet e të ndritshëm blu, që janë duke u formuar në galaktikë, janë të ndriçuar bukur, madje edhe nga 80 milionë vjet-dritë larg. Në 2004, nga vëzhgimet normale të kësaj galaktike, u pa një "yll të ri", i shfaqur afër kufijëve të galaktikës (mbi qendrën e imazhit). Shumë larg të qënit një yll i ri, ky objekt, supernova 2004dk, është në fakt drita e shpërthimit të fuqishëm të atij ylli.

Megjithëse jo shumë e dukshme për teleskopët e vegjël, galaktika nuk mund të fshihet nga VLT e ESO-s në Cerro Paranal në Kili. Pamja është marrë duke përdorur Spektografin me shumë objektivë që studion dritën e dukshme (VIsible MultiObject Spectrograph, VIMOS) në VLT.

Të drejtat:

ESO

Rreth fotografisë

Id:potw1022a
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:Maj 31, 2010, 10:00 CEST
Përmasat:1902 x 1517 px

Rreth objektit

Emri:NGC 6118
Tipi:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
Distanca:80 milion vite dritë
Constellation:Serpens Caput

Formate Fotografish

JPEG i madh
539,5 KB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
151,4 KB
1280x1024
247,3 KB
1600x1200
371,7 KB
1920x1200
421,7 KB
2048x1536
564,2 KB

Koordinatat

Position (RA):16 21 48.62
Position (Dec):-2° 16' 59.29"
Field of view:6.53 x 5.21 arcminutes
Orientimi:Veriu është 180.0° majtas vertikales

Ngjyra & filtera

BandaGjatësi valeTeleskopi
Optik
B
445 nmVery Large Telescope
VIMOS
Optik
V
551 nmVery Large Telescope
VIMOS
Optik
R
658 nmVery Large Telescope
VIMOS

 

Shih dhe