Mjegullnaja e Karinës

Mjegullnaja e Karinës është një mjegullnajë e madhe e ndritshme që rrethon disa grumbullime yjore. Përmban dy nga yjet më të ndritshëm dhe më masivë të galaktikës sonë, Rrugës së Qumështit, Eta Carinae dhe HD 93129A, të lokalizuar 7500 vite-dritë larg, vetë mjegullnaja shtrihet rreth 260 vite-dritë, afërsisht 7 herë më shumë se Mjegullnaja e Orionit, dhe shfaqet me të gjithë madhështinë e saj në këtë mozaik, i cili është bazuar mbi pamjet e mbledhura me teleskopin danez prej 1.5 metrash në Observatorin Silla të ESO-s.

Duke qenë më i ndritshëm se sa 1 milionë Diej, Eta Carinae (ylli më i ndritshëm në këtë imazh) është një nga yjet më të ndritshëm të njohur në galaktikë, dhe ka shumë gjasa të jetë masë mbi 100 herë më të madhe së ajo e Diellit. Ai është shembulli i një ylli blu variabël në fazën e fundit e jetës së një ylli tepër të madh përpara se të shpërthejë në një supernova përvëluese. Eta Carinae është e rrethuar nga një re bipolare pluhuri dhe gazi që është duke u zgjeruar, e njohur si Homunculus (në latinisht, njeri i vogël), që astronomët besojnë se është nxjerrë nga një shpërthim i madh i një ylli, të parë në vitin 1843.

Të drejtat:

ESO/IDA/Danish 1.5 m/R.Gendler, J-E. Ovaldsen, C. Thöne, and C. Feron.

Rreth fotografisë

Id:etamosaicnm2
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:Dhj 3, 2009, 23:18 CET
Përmasat:5828 x 3524 px

Rreth objektit

Emri:Carina Nebula
Tipi:Milky Way : Nebula
Milky Way : Star : Grouping : Cluster
Distanca:7500 vite dritë
Constellation:Carina

Formate Fotografish

JPEG i madh
11,7 MB
Publikim JPEG
8,4 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
464,1 KB
1280x1024
760,2 KB
1600x1200
1,1 MB
1920x1200
1,3 MB
2048x1536
1,8 MB

Koordinatat

Position (RA):10 44 13.07
Position (Dec):-59° 38' 29.10"
Field of view:38.34 x 23.19 arcminutes
Orientimi:Veriu është 44.0° djathtas vertikales

 

Shih dhe