Një pamje 3D e vëzhgimeve të ALMA-s të rrjedhjeve nga NGC 253

Kjo fotografi tregon një pamje 3D të vëzhgimeve të ALMA-s të gazit të ftohtë: monoksidit të karbonit në galaktikën e afërt aktive në formimin e yjeve të rinj NGC 253 (Galaktika e Skulptorit). Aksi vertikal tregon shpejtësinë dhe 2 akset e tjera pozicionin e planit në qiell. Ngjyrat përfaqsojnë intensitetin e  nxjerrjes së gazit të zbuluara nga ALMA, ato me ngjyrë rozë janë rrjedhjet më të mëdha dhe ato me ngjyrë të kuqe më të vogla.

Këto të dhëna janë përdorur për të parë që sasi të mëdha gazi të ftohtë janë duke u nxjerrë nga pjesët qëndrore të galaktikës. Kjo do ta bëjë më të vështirë formimin e yjeve të gjeneratave të ardhshme.

Të drejtat:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/Erik Rosolowsky

Rreth fotografisë

Id:eso1334a
Gjuha:sq
Tipi:Simulim
Data e Publikimit:Kor 24, 2013, 19:00 CEST
Publikime të ngjashme:eso1334
Përmasat:3832 x 2688 px

Rreth objektit

Emri:NGC 253
Tipi:Local Universe : Galaxy : Activity : Starburst
Distanca:11 milion vite dritë

Formate Fotografish

JPEG i madh
1,1 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
188,9 KB
1280x1024
279,7 KB
1600x1200
354,9 KB
1920x1200
413,3 KB
2048x1536
506,7 KB