Përshtypje artistike e vijave të borës rrotull TW Hydrae

Një konceptim artistik i vijës së borës tek TW Hydrae që tregon akullin e ujit që mbulon thërmijat e pluhurit në diskun e brendshëm (4.5–30 njësi astronomike, me ngjyrë blu) dhe akullin e monoksidit të karbonit që mbështjell pluhurin në diskun e jashtëm (>30 njësi astronomike, me ngjyrë jeshile). Kalimi nga bluja në jeshile shënon vijën e borës së monoksidit të karbonit. Vijat e borës ndihmojnë thërmijat e pluhurit të bashkohen  me njëra-tjetrën duke krijuar një veshje ngjitëse, e cila është thelbësore në formimin e planetëve dhe kometave. Për shkak të temperaturave të ndryshme të ngrirjes të elementeve të ndryshme kimike, linja të ndryshme bore mund të gjenden në largësi të ndryshme nga ylli.

Të drejtat:

B. Saxton & A. Angelich/NRAO/AUI/NSF/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

Rreth fotografisë

Id:eso1333a
Gjuha:sq
Tipi:Punim artistik
Data e Publikimit:Kor 18, 2013, 20:00 CEST
Publikime të ngjashme:eso1333
Përmasat:1500 x 1800 px

Rreth objektit

Emri:TW Hydrae
Tipi:Milky Way : Star : Circumstellar Material
Distanca:180 vite dritë

Formate Fotografish

JPEG i madh
615,6 KB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
196,6 KB
1280x1024
313,2 KB
1600x1200
390,3 KB
1920x1200
427,2 KB
2048x1536
574,3 KB