Fotografi nga ALMA e fabrikës së kometave rreth Oph-IRS 48

Kjo fotografi e Rrjetit të Madh Milimetrik/nënmilimetrik të Atacama-s (ALMA) tregon një kurth për pluhurin në diskun që rrethon sistemin Oph-IRS 48. Asimetria e madhe e emetimit të pluhurit ndërmjet pjesës veriore dhe jugore të diskut (të paktën me një faktor 130) është shenjë treguese e prezencës së këtij kurthi të pluhurit. Ky kurth i jep pluhurit kushte të afvorshme, duke i lejuar ato të bashkohen dhe të rriten deri në dimensione të mjaftueshme që ata të mbijetojnë pa u shkatërruar në të ardhmen në grimca të vogla.

Të drejtat:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/Nienke van der Marel

Rreth fotografisë

Id:eso1325b
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:Qer 6, 2013, 20:00 CEST
Publikime të ngjashme:eso1325
Përmasat:1156 x 901 px

Rreth objektit

Emri:Oph-IRS 48
Tipi:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Disk
Distanca:400 vite dritë

Formate Fotografish

JPEG i madh
31,4 KB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
27,0 KB
1280x1024
36,3 KB
1600x1200
47,2 KB
1920x1200
56,5 KB
2048x1536
68,3 KB

Ngjyra & filtera

BandaGjatësi valeTeleskopi
Milimetër
Band 9
450 μmAtacama Large Millimeter/submillimeter Array

 

Shih dhe