Ilustrim artistik i pulsarit PSR J0348+0432 dhe i shoqëruesit të tij, xhuxhit të bardhë

Një ekip ndërkombëtar ka zbuluar një çift jo të zakonshëm, i cili përbëhet nga një yll neutronik i vogël, por shumë të rëndë, i cili rrotullohet rreth vetes 25 herë në sëkondë (djathtas), dhe nga një yll xhuxh i bardhë që rrotullohet rreth tij një herë në 2.5 orë (majtas). Ylli neutronik është një pulsar me emrin PSR J0348+0432 që çliron valë radio të cilat mund të kapen nga radioteleskopët në Tokë. Megjithëse ky çift është shumë i pazakontë ai është gjithashtu shumë interesant pasi ai është një laborator i veçantë ku mund të testohen kufinjtë e teorive fizike.

Meqë pulsari është shumë i vogël përmasat e tyre nuk janë vizatuar në shkallë.

 

Të drejtat:

ESO/L. Calçada

Rreth fotografisë

Id:eso1319b
Gjuha:sq
Tipi:Punim artistik
Data e Publikimit:Pri 25, 2013, 20:00 CEST
Publikime të ngjashme:eso1319
Përmasat:5000 x 3125 px

Rreth objektit

Emri:PSR J0348+0432
Tipi:Milky Way : Star : Evolutionary Stage : Neutron Star : Pulsar

Formate Fotografish

JPEG i madh
757,3 KB
Publikim JPEG
524,7 KB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
88,4 KB
1280x1024
127,0 KB
1600x1200
166,2 KB
1920x1200
184,3 KB
2048x1536
234,2 KB