Ilustrim artistik i pulsarit PSR J0348+0432 dhe i shoqëruesit të tij xhuxh i bardhë

Ky ilustrim artistik tregon objektin e veçantë, i cili përbëhet nga një yll i vogël neutronik, por shumë i rëndë, që rrotullohet rreth vetes 25 herë në sekondë. Rrotull tij çdo 2.5 orë sillet një xhuxh i bardhë. Ylli neutronik është një pulsar me emrin PSR J0348+0432, ai shpërndan në hapsirë valë radio të cilat kapen nga radioteleskopët në Tokë. Megjithëse ky çift është shumë i pazakontë ai është gjithashtu shumë interesant pasi ai është një laborator i veçantë ku mund të testohen kufijtë e teorive fizike.

Ky sistem po përhap valë gravitacionale, valë në hapsirë-kohë. Megjithëse këto valë (të treguara si një rrjetë në pikturë) akoma nuk mund të zbulohen drejt për drejt nga astronomët në tokë, mund të kapen indirekt duke matur ndryshimet orbitale të sistemit për shkak se sistemi harxhon vazhdimisht energji.

Meqë pulsari është shumë i vogël përmasat e tyre nuk janë vizatuar në shkallë.

Të drejtat:

ESO/L. Calçada

Rreth fotografisë

Id:eso1319a
Gjuha:sq
Tipi:Punim artistik
Data e Publikimit:Pri 25, 2013, 20:00 CEST
Publikime të ngjashme:eso1319
Përmasat:5000 x 3125 px

Rreth objektit

Emri:PSR J0348+0432
Tipi:Milky Way : Star : Evolutionary Stage : Neutron Star : Pulsar

Formate Fotografish

JPEG i madh
2,6 MB
Publikim JPEG
1,5 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
178,0 KB
1280x1024
270,7 KB
1600x1200
371,4 KB
1920x1200
436,3 KB
2048x1536
560,9 KB