Mjegullnaja e Shqiponjës

Mozaiku i imazhit të kompozuar prej tri ngjyrash i Mjegullnajës së Shqiponjës (Messier 16 ose NGC 6611), bazuar në imazhet e përftuara me anë të kamerës me fushë të gjerë pamje në teleskopin 2.2 metra MPG/ESO, në Observatorin La Silla. Në qendër, mund të shihen të ashtuquajturit "Pillars of Creation", Shtyllat e Krijimit. Ky imazh me fushë të gjerë shfaq jo vetëm shtyllat qendrore, por gjithashtu edhe disa të tjera në të njëjtën zonë të formimit të yjeve, si edhe një numër shumë të madh yjesh përpara, brenda ose mbrapa Mjegullnajës së Shqiponjës. Ky grumbull i ndritshëm yjesh sipër dhe djathtas është NGC 6611, shtëpia e yjeve masivë të nxehtë që ndriçojnë shtyllat. "Spire", një shtyllë tjetër e madhe, është në mes majtas imazhit.

Kjo pamje është kompozuar nga 3 filtra në dritën e dukshme: B (blu), V (e gjelbër) dhe R (e kuqe).

Të drejtat:

ESO

Rreth fotografisë

Id:eso0926a
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:16 Korrik 2009
Publikime të ngjashme:eso0926
Përmasat:8084 x 8084 px

Rreth objektit

Emri:M 16, Messier 16, NGC 6611
Tipi:Milky Way : Nebula
Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Open
Distanca:7000 vite dritë
Constellation:Serpens Cauda

Mounted Image

Formate Fotografish

JPEG i madh
22,6 MB
Publikim JPEG
3,9 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
313,9 KB
1280x1024
471,0 KB
1600x1200
625,1 KB
1920x1200
707,4 KB
2048x1536
935,0 KB

Koordinatat

Position (RA):18 18 48.01
Position (Dec):-13° 49' 11.83"
Field of view:32.08 x 32.08 arcminutes
Orientimi:Veriu është 0.0° majtas vertikales

Ngjyra & filtera

BandaGjatësi valeTeleskopi
Optik
B
451 nmMPG/ESO 2.2-metre telescope
WFI
Optik
V
539 nmMPG/ESO 2.2-metre telescope
WFI
Optik
R
651 nmMPG/ESO 2.2-metre telescope
WFI

 

Shih dhe