Lajmërim

Një pamje e polarizuar e ekzoplanetëve

04 Shtator 2013

Në filmin e ri të ESO-s ne do të eksplorojmë një nga veçoritë e dritës, e cila mund të përdoret për të vëzhguar objekte që nuk mund të shihen ndryshe me mjetet e sotme. Astronomët mund të shohin dritën e polarizuar që reflektohet nga planetët pavarwsisht nga drita verbuese e yjeve tek tw cilwt ata rrotullohen.

Ky eksplorim i ekzoplanetëve rrit shanset e gjetjes së planetëve të ngurtë të ngjashëm me Tokën si dhe të jetës në to.

Instrumentet e reja tek Teleskopi Shumë i Madh i ESO-s dhe Teleskopi Ekstremisht i Madh Evropian do të përdorin polarizimin që të depërtojnë më thellë në sistemet planetare që rrethojnë yjet e largët. Për të parë se si funksionon ky parim, shih misteret e polarizimit që fillojnë të shpalosen tek filmi i 60-të i ESO-s: “Një pamje e ekzoplanetëve me dritë të polarizuar”.

Më shumë informacion

ESOcast është një seri videosh që ju sjellin juve të rejat dhe kërkimet e fundit nga ESO – Observatori Evropian i Jugut. Regjistrohuni tek videot tona tani për të qenë i informuar me lajmet më të fundit të ESO-s: ESOcast është i disponueshëm nëpërmjet iTunes në formatin HD dhe SD. Gjithashtu mund të gjendet dhe në YouTube, Vimeo and dotSUB dhe ofrohet për t’u shkarkuar në disa formate përfshirë dhe në HD.

Lidhje

rreth Lajmërimit

Id:ann13069

Fotografitë

Screenshot of ESOcast60: a polarised view of exoplanets
Screenshot of ESOcast60: a polarised view of exoplanets
vetëm në Anglisht

Videot

Një pamje e ekzoplanetëve me dritë të polarizuar
Një pamje e ekzoplanetëve me dritë të polarizuar