E-ELT -konsepti

Artist impression of the E-ELTE-ELT-kaukoputken tämänhetkisessä suunnitelmassa on teleskooppi, jonka pääpeilin halkaisija on 39.3 metriä. Yhdessä kuvassa se kattaa noin täysikuun kymmenesosan verran taivasta. Vallankumouksellinen optinen suunnittelu perustuu uuteen viisipeiliseen järjestelmään, jolla saadaan poikkeuksellisen hyvä kuvanlaatu. Pääpeili koostuu lähes tuhannesta osasta, joista kukin on 1,4 metriä leveä mutta vain 50 millimetriä paksu. Optinen rakenne vaatii suuren kuusimetrisen sekundaaripeilin; lähes yhtä suuren kuin tämän hetken suurimpien kaukoputkien pääpeilit.

Jotta kaukoputki pystyy korjaamaan ilmakehän turbulenssin aiheuttamat häiriöt kuvissa, sen optiikkaan täytyy liittää adaptiiviset peilit. Yhtä näistä peileistä liikuttaa yli 6000 ohjainta, jotka pystyvät muuttamaan peilin muotoa tuhansia kertoja sekunnissa.

Kaukoputkeen liitetään useita havaintolaitteita. E-ELT:ssä voi vaihtaa yhdestä havaintolaitteesta toiseen vain muutamissa minuuteissa. Myös havaintokohdetta pystyy vaihtamaan nopeasti.

Kaukoputken koon tarjoamat mahdollisuudet voidaan hyödyntää täysin, koska sillä on mahdollisuus tehdä havaintoja eri aallonpituuksilla näkyvän valon alueelta aina keski-infrapunaan saakka.

Edellinen            Seuraava