E-ELT -teleskooppi (European Extremely Large Telescope)

Maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä

Jättiläisteleskooppien rakentamista pidetään maailmanlaajuisesti ensisijaisen tärkeänä Maan pinnalta tehtävälle tähtitieteelle. Ne merkitsevät valtavaa edistystä astrofysikaalisessa tietämyksessä ja mahdollistavat yksityiskohtaiset tutkimukset muun muassa eksoplaneetoista, maailmankaikkeuden ensimmäisistä kohteista, supermassiivisista mustista aukoista sekä maailmankaikkeutta dominoivien pimeän aineen ja pimeän energian luonteesta ja jakaumasta.

ESO on vuoden 2005 lopusta alkaen työskennellyt eurooppalaisista tähtitieteilijöistä koostuvan käyttäjäkuntansa kanssa määrittääkseen, millainen jättiläiskaukoputki tarvitaan seuraavan vuosikymmenen puoliväliin mennessä. Vuoden 2006 aikana yli sata tähtitieteilijää kaikista Euroopan maista auttoi ESO:n hanketoimistoa luomaan uuden suunnitelman, jossa arvioitiin tarkkaan uuden kaukoputken tehokkuus, kustannukset, hankinta-aikataulu ja riskit.

Teleskoopin lyhenteeksi muodostui E-ELT (European Extremely Large Telescope). Tämän käänteentekevän teleskoopin pääpeili tulee olemaan läpimitaltaan 39 metriä ja siten se on suurin näkyvän valon ja lähi-infrapuna-alueen teleskooppi maailmassa, "maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä".

Tiedettä E-ELT -teleskoopilla

E-ELT:n toiminnan suunnitellaan alkavan ensi vuosikymmenen alkupuoliskolla. Se tulee tarttumaan aikamme suurimpiin tieteellisiin haasteisiin ja pyrkii ensimmäisenä selvittämään useita merkittäviä kysymyksiä muita tähtiä "asuttavilla vyöhykkeillä" kiertävistä Maan kaltaisista planeetoista lähtien — kyseessä on yksi modernin havaitsevan tähtitieteen Graalin maljoista. Se tulee suorittamaan "tähtien arkeologiaa" lähigalakseissa sekä antamaan perustavanlaatuisen panoksen kosmologiaan mittaamalla ensimmäisten tähtien ja galaksien ominaisuuksia ja luotaamalla pimeän aineen ja pimeän energian luonnetta. Kaiken tämän lisäksi tähtitieteilijät valmistautuvat yllätyksiin, sillä uusia ja ennakoimattomia arvoituksia varmasti tulee vastaan E-ELT:n tekemien uusien löytöjen myötä.

Tiedetavoitteet

Yleiskäyttöinen erittäin suuren apertuurin optisen ja infrapuna-aallonpituusalueiden teleskooppi. Tiedetavoitteisiin sisältyvät suuren punasiirtymän galaksit, tähtien synty, eksoplaneetat ja protoplanetaariset järjestelmät.

Suora lähetys

Seuraa Cerro Armazonesia tästä Cerro Paranalilta otetussa suorassa lähetyksessä. Kuva päivitetään kerran tunnissa päiväaikaan. Klikkaa kuvaa suurentaaksesi sen.

Live

Lisätietoja E-ELT -teleskoopista


Katso esittelyvideo

Lataa tämä esittelyvideo muissa tiedostoformaateissa videoarkistosta.

 

Kierros Cerro Armazonesillas

Virtual Tour of Paranal and Cerro Armazones

Klikkaa kuvaa päästäksesi virtuaalikierrokselle Cerro Armazonesille ja lähiympäristöön.

 

E-ELT

Nimi: E-ELT (European Extremely Large Telescope)
Sijainti: Cerro Armazones
Korkeus merenpinnasta: 3060 m
Tähtitorni: Puolipallomainen kupoli
Tyyppi: Jättiläismäinen optisen ja lähi-infrapuna-aallonpituusalueen, paloista koostuvalla pääpeilillä varustettu teleskooppi
Optinen rakenne: Viisipeilinen rakenne — kolmipeilinen akselianastigmaatti + kaksi taitepeiliä adaptiivista optiikkaa varten
Halkaisija. Pääpeili M1: 39 m (798 kuusikulmaista 1.4 m peilipalaa)
Materiaali. Pääpeili M1: Toistaiseksi ei päätöstä
Halkaisija. Apupeili M2: 4 m
Materiaali. Apupeili M2: Ei vielä tiedossa
Halkaisija. Apupeili M3: 3.75 m
Pystytys: Altatsimutaalinen
Ensivalon päivämäärä: Varhain 2020-luvulla
Aktiivinen optiikka: Kyllä
Adaptiivinen optiikka: 2.60 m adaptiivinen M4, joka käyttää kuutta laserohjaustähteä
Kuvia E-ELT:stä: Linkki
E-ELT -lehdistötiedotteita: Linkki

 

Tiesitkö?
Tähdet muodostuvat tähtienvälisen aineen tiheistä pilvistä, mutta jopa näillä kaikkein tiheimmillä alueilla paine vastaa kaikkein harvinta tyhjiötä, joka on kyetty saamaan aikaan Maapallon laboratorioissa. Näissä kaasupilvissä lämpötila on alle -200°C.
Tiesitkö?
E-ELT -teleskooppi kerää 100 miljoonaa kertaa enemmän valoa kuin ihmissilmä, 8 miljoonaa kertaa enemmän kuin Galileon kaukoputki ja 26 kertaa enemmän kuin yksi yksittäinen VLT:n yksikköteleskooppi Itse asiassa E-ELT kerää enemmän valoa kuin kaikki planeetallamme tällä hetkellä olevat 8–10-metriset teleskoopit yhteensä.