Lehdistötiedotteet

Subscribe to receive news from ESO in your language!
eso1413fi — Valokuvan julkistus
Tulipunainen tutkielma
16. huhtikuuta 2014: Tämä uusi kuva ESOn Chilessä sijaitsevalta La Sillan observatoriolta paljastaa nimellä Gum 41 kutsutun vetypilven. Tämän vähän tunnetun sumun keskellä kirkkaat ja kuumat nuoret tähdet huokuvat suurienergiaista säteilyä, joka saa ympäröivän vedyn hohtamaan tyypillistä punaisen sävyistä valoa.
eso1412fi — Valokuvan julkistus
Satunnainen kohtaaminen sai aikaan taivaallisen timanttisormuksen
9. huhtikuuta 2014: Chilessä sijaitsevaa ESO:n VLT-teleskooppia käyttäneet tähtitieteilijät ovat taltioineet tämän silmiinpistävän kuvan planetaarisesta sumusta PN A66 33, joka yleensä tunnetaan nimellä Abell 33. Vanhenevasta tähdestä ulos avaruuteen vuotaneiden uloimpien kaasukerrosten muodostama kaunis sininen kupla on sattumalta linjautunut etualan tähden kanssa ja saanut aikaan hämmentävän vastaavuuden timanttivihkisormuksen kanssa. Tämä kosminen jalokivi on epätavallisen symmetrinen ja vaikuttaa taivaalla lähes pyöreältä.
eso1411fi — Valokuvan julkistus
Galaktinen sarjamurhaaja
2. huhtikuuta 2014: Tämä ESOn La Sillan observatoriolla Chilessä sijaitsevan MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin ottama uusi kuva esittää kahta jyrkästi erilaista galaksia: NGC 1316 ja sen pienempi naapuri NGC 1317. Nämä kaksi ovat hyvin lähellä toisiaan avaruudessa, mutta niillä on hyvin erilaiset historiat. Pieni spiraaligalaksi NGC 1317 on viettänyt yksitoikkoista elämää, kun taas NGC 1316 on nielaissut useita muita galakseja kiihkeän elämänsä aikana ja esittelee taisteluarpiaan.
eso1410fi — Tutkimustiedote
Ensimmäinen asteroidia kiertävä rengasjärjestelmä
26. maaliskuuta 2014: Useiden Etelä-Amerikassa sijaitsevien teleskooppien, mukaan lukien ESOn La Sillan observatorion teleskooppeja, havainnoista tehtiin hämmästyttävä löytö, että etäistä Chariklo-asteroidia kiertää kaksi tiheää ja ohutta rengasta. Tämä on tähän mennessä selvästi pienin kappale, jolla on renkaita ja vasta viides Aurinkokunnassa, paljon suurempien planeettojen Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus jälkeen, jolla on tällainen piirre. Näiden renkaiden alkuperä on mysteeri, mutta ne saattavat olla seurausta törmäyksestä, joka muodosti kertymäkiekon. Nämä uudet tulokset julkaistaan tiedejulkaisu Naturen verkkosivuilla 26. maaliskuuta 2014.
eso1409fi — Tutkimustiedote
VLT havaitsi suurimman keltaisen hyperjättiläistähden
12. maaliskuuta 2014: ESO:n VLT-teleskoopin interferometri on paljastanut suurimman tähän mennessä löydetyn keltaisen tähden, joka on yksi kymmenestä suurimmasta kaiken kaikkiaan. Tämän hyperjättiläisen halkaisijan on havaittu olevan yli 1300 Auringon halkaisijaa ja se on osa kaksoistähtijärjestelmää, jossa toinen komponentti on niin lähellä, että se on yhteydessä päätähteen. Yli 60 vuoden aikana tehdyt havainnot, osa tähtiharrastajilta, viitaavat myös siihen, että tämä harvinainen ja huomattava kohde muuttuu hyvin nopeasti ja se on taltioitu hyvin lyhyen elämänvaiheen aikana.
eso1408fi — Tutkimustiedote
Törmäilevät komeetat selittävät yllättävän jäämöykyn nuoren tähden ympärillä
6. maaliskuuta 2014: ALMA-teleskooppia (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) käyttäneet tähtitieteilijät julkaisivat tänään havainnon odottamattomasta hiilimonoksidikaasumöykystä nuorta tähteä, Beta Pictorista kiertävässä tomuisassa kiekossa. Tämä on yllätys, sillä tähden valon oletetaan tuhoavan tällaisen kaasun nopeasti. Jokin — mahdollisesti komeettojen kaltaisten pienten, jäisten kappaleiden väliset säännölliset törmäykset — saa kaasun jatkuvasti täydentymään. Uudet tulokset julkaistaan tänään tiedejulkaisussa Science.
eso1407fi — Organisaatiotiedote
MUSE:n ensimmäinen valo
5. maaliskuuta 2014: Uusi MUSE:ksi (Multi Unit Spectroscopic Explorer) kutsuttu kekseliäs havaintolaite on asennettu onnistuneesti ESOn VLT-teleskooppiin (Very Large Telescope) Paranalin observatoriolla Pohjois-Chilessä. MUSE on havainnut etäisiä galakseja, kirkkaita tähtiä ja muita testikohteita ensimmäisen, hyvin onnistuneen havaintojakson aikana.
eso1406fi — Valokuvan julkistus
Timantteja skorpionin hännässä
19. helmikuuta 2014: Uusi kuva ESOn La Sillan observatoriolta Chilestä esittää kirkasta tähtijoukkoa Messier 7. Se löytyy helposti paljaalla silmällä Skorpionin tähdistön hännän läheltä ja se on yksi huomattavimpia tähtitaivaan avoimia tähtijoukkoja, mistä syystä se on tärkeä tähtitieteen tutkimuskohde.
eso1405fi — Tutkimustiedote
Asteroidin anatomia
5. helmikuuta 2014: ESOn NTT-teleskooppia (New Technology Telescope) on käytetty löydettäessä ensimmäinen todiste siitä, että asteroideilla voi olla hyvin vaihteleva sisäinen rakenne. Tekemällä hienostuneen tarkkoja mittauksia tähtitieteilijät havaitsivat, että asteroidi Itokawan eri osilla on eri tiheys. Asteroidien muodostumisen salaisuuksien paljastamisen lisäksi niiden pinnanalaisten ominaisuuksien tutkiminen saattaa myös auttaa ymmärtämään mitä tapahtuu, kun kappaleet törmäävät aurinkokunnassa, sekä tarjota vihjeitä siitä kuinka planeetat muodostuvat.
eso1404fi — Tutkimustiedote
Ensimmäinen ruskean kääpiön sääkartta
29. tammikuuta 2014: ESOn VLT-teleskooppia on käytetty kaikkien aikojen ensimmäisen sääkartan valmistamiseen Maata lähimmän ruskean kääpiön pinnasta. Kansainvälinen tutkijaryhmä on tehnyt tummien ja vaaleiden piirteiden kartan kohteesta WISE J104915.57-531906.1B, joka tunnetaan epävirallisesti nimellä Luhman 16B ja joka on yksi kahdesta hiljattain havaitusta ruskeasta kääpiöstä, jotka muodostavat parin vain kuuden valovuoden etäisyydellä Auringosta. Uudet tulokset julkaistaan tiedejulkaisu Naturen numerossa 30. tammikuuta 2014.
eso1403fi — Valokuvan julkistus
Kartoitusteleskoopin aarreaitan esinäytös
22. tammikuuta 2014: ESOn Chilessä sijaitsevan Paranalin observatorion VST-teleskooppi (VLT Survey Telescope) on taltioinut tämän runsaita yksityiskohtia pursuavan uuden kuvan Laguunisumusta. Tämä jättimäinen kaasu- ja tomupilvi luo kiivaasti kirkkaita, nuoria tähtiä ja on nuorten tähtijoukkojen koti. Tämä kuva on pikkuruinen osa vain yhdestä ESOn teleskoopeilla suoritettavasta yhdestätoista julkisesta taivaan kartoituksesta. Yhdessä ne tarjoavat valtavan julkisesti saatavilla olevan aineiston maailmanlaajuisen tähtitieteilijäyhteisön käyttöön.
eso1402fi — Tutkimustiedote
Ensimmäinen tähtijoukossa olevaa auringon kaksosta kiertävä planeetta löydetty
15. tammikuuta 2014: Tähtitieteilijät ovat käyttäneet planeettojen etsimiseen erikoistunutta ESOn HARPS-havaintolaitetta Chilessä sekä muita teleskooppeja ympäri maailmaa löytääkseen kolme planeettaa, jotka kiertävät tähtiä tähtijoukossa Messier 67. Vaikka aurinkokunnan ulkopuolelta on vahvistettu yli tuhat planeettaa vain kourallinen on löydetty tähtijoukoista. On huomattavaa, että yksi näistä uusista eksoplaneetoista kiertää tähteä, joka on harvinainen auringon kaksonen — tähti, joka on lähes identtinen Auringon kanssa kaikin tavoin.
eso1401fi — Tutkimustiedote
ALMA löysi supernovan tomutehtaan
6. tammikuuta 2014: Hätkähdyttävät ALMA-teleskoopin (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) uudet havainnot ovat ensimmäistä kertaa taltioineet hiljattain räjähtäneen supernovan, joka on tulvillaan tuoretta tomua. Jos riittävän suuri osa tästä tomusta tekee vaarallisen matkan tähtienväliseen avaruuteen, se saattaa selittää kuinka monille galakseille on muodostunut tomuinen, himmeä ulkoasu.
eso1350fi — Organisaatiotiedote
ESOn päämajan laajennus on vihitty käyttöön
5. joulukuuta 2013: Uuden toimistorakennuksen virallinen avajaisseremonia pidettiin ESOn päämajalla Garching bei Münchenissa, Saksassa 4. joulukuuta 2013. Juhlallisuuksiin osallistui ESOn johtokunnan jäseniä, paikallisia viranomaisia, arkkitehdit Auer+Weber+Assoziierte, pääurakoitsija BAM Deutschland AG ja ESOn johtoryhmä.
eso1349fi — Organisaatiotiedote
ESO:lle on lahjoitettu planetaario ja vierailijakeskus
3. joulukuuta 2013: ESO on vastaanottanut lahjoituksena planetaarion ja vierailijakeskuksen päämajansa yhteyteen Garching bei Münchenissä, Saksassa. Keskus tulee esittelemään upeasti tähtitiedettä suurelle yleisölle. Kiitos sen toteutumisesta kuuluu Klaus Tschiran säätiölle, joka on tarjoutunut rahoittamaan täysin rakennustyöt.
eso1348fi — Valokuvan julkistus
Tähden syntymän ja kuoleman tulinen näytelmä
27. marraskuuta 2013: Suuri Magellanin pilvi on yksi meitä lähimmistä galakseista. Tähtitieteilijät ovat nyt käyttäneet ESOn VLT-teleskoopin tehoa tutkiakseen yhtä sen vähemmän tunnetuista alueista. Tämä uusi kuva esittää kaasun ja tomun pilviä, joissa uusia tähtiä syntyy ja muokkaa ympäristöään outoihin muotoihin. Kuva esittää kuitenkin myös tähden kuoleman vaikutuksia — supernovaräjähdyksen luomia rihmastoja.
eso1347fi — Valokuvan julkistus
Nuoret tähdet maalaavat vaikuttavaa tähtimaisemaa
13. marraskuuta 2013: ESOn tähtitieteilijät ovat taltioineet tähän mennessä parhaan kuvan tähtijoukkoa NGC 3572 ympäröivistä oudoista pilvistä. Tämä uusi kuva esittää kuinka tästä kuumien ja nuorien tähtien kokoelmasta puhaltavat tähtituulet ovat muotoilleet nämä kaasu- ja tomupilvet arvoituksellisiksi kupliksi, kaariksi ja norsunkärsinä tunnetuiksi oudoiksi muodostelmiksi. Tähtijoukon kirkkaimmat tähdet ovat paljon Aurinkoa massiivisempia ja päättävät lyhyet elämänsä supernovaräjähdyksissä.
eso1346fi — Organisaatiotiedote
ESO juhlii 50 vuotta yhteistyötä Chilen kanssa
6. marraskuuta 2013: Tänään on ESOn ja Chilen hyvin tuottoisan suhteen alkamisen 50. vuosipäivä. Tämän suhteen ansiosta sekä Euroopan että Chilen tähtitiede ovat työntäneet tieteen, teknologian ja kulttuurin rajoja kohti tulevaisuutta.
eso1345fi — Organisaatiotiedote
Chilen presidentti vieraili Paranalilla ilmoittaakseen alueluovutuksesta E-ELT -teleskooppia varten
28. lokakuuta 2013: Chilen Atacaman autiomaassa sijaitsevalla ESO:n Paranalin observatoriolla eilen pidetyssä seremoniassa Chilen presidentti, Sebastián Piñera luovutti hiljattain allekirjoitetut viralliset asiakirjat, joilla Chilen hallitus antaa Cerro Armazonesia ympäröivät maa-alueet ESO:lle. ESO:n VLT-teleskoopin sijaintipaikalta Cerro Paranalilla 20 kilometrin etäisyydellä sijaitseva 3060 metriä korkea Cerro Armazones on E-ELT -teleskoopin (European Extremely Large Telescope) tuleva sijoituspaikka.
eso1344fi — Tutkimustiedote
ALMA luotaa jättiläismäisten mustien aukkojen arvoituksellisia suihkuja
16. lokakuuta 2013: Kaksi kansainvälistä tähtitieteiljäryhmää on käyttänyt ALMAn (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) tehoa tutkiakseen galaksien keskustojen valtavien mustien aukkojen suihkuja ja havaitakseen kuinka ne vaikuttavat ympäristöönsä. He ovat vastaavasti saaneet tähän mennessä parhaan kuvan hiljaisen mustan aukon ympäristössä olevasta molekylaarisesta kaasusta ja taltioineet odottamattomasti pikaisen vilkaisun etäisen mustan aukon lähellä olevan voimakkaan suihkun juuresta.
Tulos 41 - 60 / 1063