Pressemeldinger

Subscribe to receive news from ESO in your language!
eso1413no — Pressemelding
En studie i rødt
16 April 2014: En hydrogensky kalt Gum 41 er hovedmotivet i dette nye bildet fra ESOs La Silla-observatorium i Chile. Varme, unge og lyssterke stjerner i midten av denne lite kjente tåken sender ut energirik stråling som får den omliggende hydrogengassen til å gløde med en karakteristisk rødfarge.
eso1412no — Pressemelding
Tilfeldig møte skaper himmelsk diamantring
9 April 2014: Astronomer har ved hjelp av ESOs Very Large Telescope i Chile knipset dette iøynefallende bildet av den planetariske stjernetåken PN A66 33, bedre kjent som Abell 33. Tåken ble til da en aldrende stjerne blåste vekk sine ytre gasslag og dannet en vakker blå boble. Tilfeldigvis ligger en forgrunnsstjerne langs samme synslinje og skaper et motiv som er slående likt en diamantring. Dette kosmiske smykket er uvanlig symmetrisk og framstår som en nesten perfekt sirkel på himmelen.
eso1411no — Pressemelding
Galaktisk seriemorder
2 April 2014: Dette nye bildet fra MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved La Silla-observatoriet i Chile viser galaksen NGC 1316 og dens mindre nabo NGC 1317. Selv om objektene ligger forholdsvis nære hverandre i rommet, har de svært ulike forhistorier. Den lille spiralgalaksen NGC 1317 virker å ha levd et rolig liv, mens NGC 1316 har slukt flere andre galakser og har arr som bevis på de voldsomme slagene den har utkjempet.
eso1410no — Pressemelding
Første ringsystem rundt asteroide
26 March 2014: Observasjoner fra flere steder i Sør-Amerika, inkludert ESOs La Silla-observatorium, har til alles overraskelse avdekket at den fjerne asteroiden Chariklo omgis av to kompakte og smale ringer. Fra før av kjenner man til bare fire andre solsystemobjekter med ringer – gasskjempene Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. Chariklo er det femte og desidert minste objektet som har denne egenskapen. Ringenes opprinnelse er et mysterium, men de kan stamme fra en kollisjon som senere gav opphav til en skive med restmateriale rundt asteroiden. Alle detaljer rundt oppdagelsen publiseres 26. mars 2014 i nettutgaven av Nature.
eso1409no — Pressemelding
VLT observerer rekordstor gul hyperkjempe
12 March 2014: ESOs Very Large Telescope Interferometer har avdekket en enorm gul stjerne som plasserer seg på topp 10-listen over de største stjerner som noensinne er oppdaget. Denne hypergiganten har en diameter drøyt 1300 ganger større Solas og tilhører et tett dobbeltstjernesystem hvor de to komponentene faktisk berører hverandre. Observasjoner som strekker seg over seksti år, enkelte utført av amatørastronomer, tyder dessuten på at dette sjeldne og forbløffende objektet inne i en meget kortvarig livsfase preget av raske endringer.
eso1408no — Pressemelding
Kometkrasj forklarer mystisk gassklump rundt ung stjerne
6 March 2014: Takket være Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) i Chile kan astronomer i dag offentliggjøre oppdagelsen av en uventet gassklump av karbonmonoksid i den støvete skiven som omgir stjernen Beta Pictoris. Funnet er overraskende ettersom slik gass raskt brytes ned av stjernelys. Et eller annet – sannsynligvis hyppige kollisjoner mellom små, isete objekter som kometer – må sørge for at gassen kontinuerlig etterfylles. Resultatene publiseres i dag i journalen Science.
eso1407no — Pressemelding
MUSE åpner øynene
5 March 2014: Et nytt, innovativt instrument kalt MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) er installert på ESOs Very Large Telescope (VLT) ved Paranal-observatoriet i Chile. MUSE har observert fjerne galakser, lyssterke stjerner og andre testobjekter i løpet av sin første og meget vellykkede observasjonsperiode.
eso1406no — Pressemelding
Diamanter i Skorpionens hale
19 February 2014: Dette nye, høyoppløste portrettet av den lyssterke stjernehopen Messier 7 er tatt ved ESOs La Silla-observatorium i Chile. Messier 7 er en av de mest iøynefallende åpne stjernehoper på himmelen og kan enkelt sees med det blotte øye nær halen av Skorpionen. Objektet er av stor interesse for forskere som studerer stjerners utvikling.
eso1405no — Pressemelding
En asteroides anatomi
5 February 2014: Ved hjelp av ESOs New Technology Telescope (NTT) har astronomer for første gang funnet bevis for at asteroider kan ha en meget variert indre struktur. Svært presise målinger har avslørt at ulike deler av asteroiden Itokawa har forskjellig tetthet, noe som kan gi svar på hvordan den ble dannet. Å finne ut hva som ligger under overflaten av asteroider kan også kaste lys over hva som skjer når legemer i solsystemet kolliderer, og gi hint om hvordan planeter blir til.
eso1404no — Pressemelding
Første kart over været på brun dverg
29 January 2014: Ved hjelp av ESOs Very Large Telescope har astronomer konstruert det første kart noensinne over været på overflaten av den nærmeste brune dverg man kjenner til. Et internasjonalt team har kartlagt de mørke og lyse flekkene på WISE J104915.57-531906.1B, bedre kjent under det uformelle navnet Luhman 16B. Dette er en av to nylig oppdagede brune dverger som danner et par kun seks lysår unna oss. De nye forskningsresultatene presenteres i tidsskriftet Nature 30. januar 2014.
eso1403no — Pressemelding
Smakebit fra kosmisk skattekiste
22 January 2014: Kartleggingsteleskopet VST (VLT Survey Telescope) ved ESOs Paranal-observatorium i Chile har tatt dette nye og svært detaljerte portrettet av den velkjente Lagunetåken. Denne enorme skyen av gass og støv produserer lyssterke stjerner i et forrykende tempo og er hjem til flere unge stjernehoper. Bildet utgjør en liten del av kun én av de elleve offentlige himmelkartlegginger som nå utføres med ESOs teleskoper. Til sammen vil prosjektene etterlate en stor arv av fritt tilgjengelige data som det astronomiske fellesskap vil ha nytte av i mange tiår framover.
eso1402no — Pressemelding
Første planet funnet rundt soltvilling i stjernehop
15 January 2014: Astronomer har ved hjelp av ESOs planetjeger HARPS og andre teleskoper oppdaget tre planeter som kretser rundt stjerner i hopen Messier 67. Selv om astronomer per i dag kjenner til over tusen bekreftede planeter utenfor vårt eget solsystem, har kun en håndfull blitt funnet i stjernehoper. En av disse nye eksoplanetene går i bane rundt en sjelden soltvilling – en stjerne som på alle måter er nesten identisk med Sola.
eso1401no — Pressemelding
ALMA fant støvfabrikk i supernovarest
6 January 2014: Nye observasjoner med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) har for første gang avdekket enorme mengder nydannet støv i restene etter en nylig supernova. Hvis en betydelig andel av dette støvet overlever den farlige reisen ut i det interstellare rom, kan det forklare hvorfor mange galakser har et støvete, mørkt utseende.
eso1350no — Pressemelding
Tilbygg til ESOs hovedkvarter innviet
5 December 2013: 4. desember 2013 ble de nye utvidelsene ved ESOs hovedkvarter i Garching utenfor München i Tyskland offisielt innviet. Til stede under seremonien var lokale myndigheter, medlemmer av ESO-rådet, arkitektene Auer+Weber+Assoziierte, hovedentreprenøren BAM Deutschland AG og ESOs ledelse.
eso1349no — Pressemelding
Planetarium og besøkssenter donert til ESO
3 December 2013: Et planetarium og besøkssenter er donert til ESO av Klaus Tschira-stiftelsen, som vil finansiere hele byggeprosessen. Senteret vil by besøkende på storslåtte astronomiske opplevelser, og skal oppføres i nærheten av ESOs hovedkvarter i Garching utenfor München i Tyskland.
eso1348no — Pressemelding
Liv og død i Store magellanske sky
27 November 2013: Store magellanske sky er en av våre nærmeste nabogalakser. Astronomer har nå tatt i bruk ESOs Very Large Telescope for å utforske en av dens mindre kjente regioner. Dette nye bildet viser intrikate skyer av gass og støv formet av intense stjernevinder fra nyfødte stjerner. Vi finner også bevis for tidligere stjernedød i form av trådlignende strukturer skapt i en voldsom supernovaeksplosjon.
eso1347no — Pressemelding
Unge stjerner maler spektakulært himmellandskap
13 November 2013: Astronomer ved ESO har tatt det hittil beste bildet av de merkelige skyene som omgir stjernehopen NGC 3572. Bildet viser hvordan stjernevindene fra varme, unge stjerner har formet omliggende gass- og støvskyer til bobler, buer og underlige strukturer kalt elefantsnabler. De mest lyssterke medlemmene av stjernehopen er mye tyngre enn Sola og vil ende sine korte, intense liv i voldsomme supernovaeksplosjoner.
eso1346no — Pressemelding
ESO feirer 50 års samarbeid med Chile
6 November 2013: På denne dag for 50 år siden startet et svært fruktbart samarbeid mellom ESO og Chile. Gjennom partnerskapet har europeisk og chilensk astronomi flyttet grensene for vitenskap, teknologi og kultur framover og inn i framtiden.
eso1345no — Pressemelding
Chiles president besøker Paranal for å kunngjøre overføring av land til E-ELT
28 October 2013: Under en seremoni i går ved ESOs Paranal-observatorium i den chilenske Atacamaørkenen overleverte Chiles president, Sebastián Piñera, nylig signerte juridiske dokumenter som sier at den chilenske regjering vil overføre landområder rundt Cerro Armazones til ESO. Cerro Armazones, et 3060 meter høyt fjell 20 kilometer fra ESOs Very Large Telescope på Cerro Paranal, vil bli tilholdssted for kjempeteleskopet European Extremely Large Telescope (E-ELT).
eso1344no — Pressemelding
ALMA studerer jeter fra enorme sorte hull
16 October 2013: To internasjonale astronomteam har ved hjelp av det kraftige ALMA-observatoriet (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) sett nærmere på jeter fra enorme sorte hull i sentrum av galakser og observert hvordan de påvirker sine omgivelser. Det ene teamet har tatt det beste bildet hittil av molekylær gass omkring et nærliggende og rolig sort hull, mens det andre har fått et uventet glimt av foten på en kraftig jet knyttet til et fjerntliggende sort hull.
Viser 41– 60 av 1063