Pressemeddelelser

Tilmeld nyhedsbrev
eso1246da — Pressemeddelelse
Dværgplaneten Makemake mangler atmosfære
21. november 2012: Astronomer har brugt tre teleskoper på ESOs observatorier i Chile for at observere dværgplaneten Makemake, mens den passerede ind foran en fjern stjerne og blokerede dens lys. De nye observationer har for første gang givet astronomerne mulighed for at undersøge, om Makemake er omgivet af en atmosfære. Denne kolde verden har en bane, der ligger i det ydre Solsystem og det var forventet, at den har en atmosfære ligesom Pluto (eso0908), men det har nu vist sig ikke at være tilfældet. Forskerne har også målt Makemakes massefylde for første gang. De nye resultater vil blive offentliggjort den 22. november i tidsskriftet Nature.
eso1245da — Pressemeddelelse
Fortabt i rummet: løbsk planet opdaget?
14. november 2012: Astronomer har ved hjælp af ESOs Very Large Telescope og Canada Frankrig Hawaii teleskopet identificeret et himmellegeme, der med stor sandsynlighed er en planet, som vandrer gennem rummet uden en værtsstjerne. Det er den mest spændende fritsvævende planetkandidat indtil videre og det hidtil nærmeste objekt af denne slags i forhold til Solsystemet med en afstand på omkring 100 lysår. Dens forholdsvise nærhed og fraværet af en klar stjerne meget tæt på har gjort det muligt for forskerholdet at studere dens atmosfære i stor detalje. Dette objekt giver også astronomer en forsmag på de billeder af planeter omkring andre stjerner end Solen, som fremtidige instrumenter sigter mod at optage.
eso1244da — Pressemeddelelse
Kosmiske sprinklere forklaret
8. november 2012: Med ESOs Very Large Telescope har astronomer opdaget et stjernepar, der kredser om hinanden midt i af et af de mest bemærkelsesværdige eksempler på en planetarisk tåge. Det nye resultat bekræfter en længe debatteret teori om, hvad der styrer de spektakulære og symmetriske former af det materiale, der slynges ud i rummet. Resultaterne offentliggøres den 9. november 2012 i tidsskriftet Science.
eso1243da — Pressemeddelelse
Gamle og nye stjerner?
31. oktober 2012: Dette farverige billede af kuglehoben NGC 6362 er taget med Wide Field Imager, der sidder på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet på ESOs La Silla-observatorium i Chile. Sammen med et nyt billede af hobens centrale dele taget med NASA/ESA Rumteleskopet Hubble, giver dette nye billede det hidtil bedste kig på denne forholdsvis ukendte hob. Kuglehobe består hovedsagligt af titusinder af meget gamle stjerner, men de indeholder også nogle stjerner, der ser mistænkeligt unge ud.
eso1242da — Pressemeddelelse
84 millioner stjerner og flere på vej
24. oktober 2012: Ved hjælp af et kæmpestort ni gigapixel billede fra det infrarøde VISTA-kortlægningsteleskop på ESOs Paranal-observatorium har et internationalt hold af astronomer lavet et katalog over mere end 84 millioner stjerner i de centrale dele af Mælkevejen. Dette gigantiske datasæt indeholder mere end ti gange så mange stjerner som tidligere undersøgelser, og er et stort skridt frem i forståelsen af vores galakse. Billedet giver en utrolig mulighed for at zoome ind på den centrale del af vores galakse. Det er så stort, at det ville være ni meter langt og syv meter højt, hvis det blev trykt med samme opløsning som billeder i en bog.
eso1241da — Pressemeddelelse
Planet fundet i stjernesystem nærmest Jorden
16. oktober 2012: Europæiske astronomer har opdaget en planet, der er omtrent lige så tung som Jorden. Den kredser om en stjerne i Alpha Centauri-systemet – det stjernesystem, der ligger nærmest Jorden. Det er også den letteste exoplanet, der nogensinde er blevet opdaget omkring en stjerne mage til Solen. Planeten er blevet fundet ved hjælp af HARPS-instrumentet på 3,6 meter teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile. Resultatet offentliggøres online i tidsskriftet Nature den 17. oktober 2012.
eso1240da — Pressemeddelelse
Gallafest for 50 år med det Europæiske Syd Observatorium
12. oktober 2012: Om aftenen den 11. oktober 2012 blev der afholdt en gallafest for at fejre det Europæiske Syd Observatoriums 50-årsdag. Festen fandt sted i Kaisersaal i Münchener Residenz i Tyskland. I denne anledning signerede ledende repræsentanter fra ESOs medlemslande og værtsnationen Chile, blandt dem syv ministre, to ambassadører og folk fra selve observatoriet et prototype-spejlsegment til European Extremely Large Telescope.
eso1239da — Pressemeddelelse
Overraskende spiralstruktur set af ALMA
10. oktober 2012: Astronomer har ved hjælp af Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) opdaget en helt uventet spiralstruktur i materialet omkring den gamle stjerne R Sculptoris. Det er første gang, at en sådan struktur sammen med en ydre skal er set omkring en rød kæmpestjerne. Det er også første gang, at astronomer har kunnet få fuldstændige tredimensionelle oplysninger om en sådan spiral. Den mærkelige form er sandsynligvis blevet skabt af en skjult ledsagerstjerne, der kredser om den røde kæmpe. Det er et af de første tidlige videnskabelige resultater fra ALMA, der bliver offentliggjort. Det sker i denne uge i tidsskriftet Nature.
eso1238da — Pressemeddelelse
ESO fejrer sit 50 års jubilæum
5. oktober 2012: I dag, den 5. oktober 2012, fejrer det Europæiske Syd Observatorium (ESO), at det er 50 år siden at den stiftende konvention blev underskrevet. I løbet af det seneste halve århundrede er ESO blevet til verdens mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium. Her til morgen blev der for første gang nogensinde lavet observationer med ESOs Very Large Telescope af et objekt, der var udvalgt af offentligheden. Vinderen af en jubilæums-konkurrence rettede VLT mod den spektakulære stjernetåge Thors Hjelm og observationerne blev sendt live over internettet. For at markere dagen organiserer ESO og dets partnere mange andre aktiviteter i de 15 ESO-medlemslande.
eso1237da — Pressemeddelelse
Den farverige kosmiske havmåge
26. september 2012: Dette nye billede fra ESOs La Silla-observatorium viser en del af en stjernefødeklinik med kælenavnet Havmåge-tågen. Denne sky af gas, der formelt kaldet Sharpless 2-292, ligner lidt hovedet på en havmåge og gløder smukt på grund af den energirige stråling fra en meget varm ung stjerne, der ligger i dens indre. Dette detaljerede billede er lavet med Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet.
eso1236da — Pressemeddelelse
En himmelsk heksekost?
12. september 2012: Blyant-tågen ses i et nyt billede fra ESOs La Silla-observatorium i Chile. Denne pudsige sky af glødende gas er en del af en enorm ring af rester efterladt af en supernovaeksplosion, der fandt sted for omkring 11.000 år siden. Dette detaljerede billede er lavet med Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet.
eso1235da — Pressemeddelelse
En hob med en hemmelighed
5. september 2012: Et nyt billede fra ESOs La Silla-observatorium i Chile viser den spektakulære kuglehob Messier 4. Denne kugle af titusinder af ældgamle stjerner er en af de nærmeste og mest studerede kuglehobe, og nylige undersøgelser har vist, at en af dens stjerner har mærkelige og uventede egenskaber. Den kender tilsyneladende hemmeligheden bag evig ungdom.
eso1234da — Pressemeddelelse
Søde resultater fra ALMA
29. august 2012: Et hold af astronomer har ved hjælp af Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) set sukkermolekyler i gassen omkring en ung sollignende stjerne. Det er første gang, at sukker bliver fundet i rummet omkring sådan en stjerne, og opdagelsen viser, at livets byggeklodser findes det rigtige sted, på det rigtige tidspunkt, til at havne på planeter, der dannes omkring stjernen.
eso1233da — Pressemeddelelse
Ceci N’est Pas Une Pipe
15. august 2012: Nøjagtig som René Magritte skrev ”Dette er ikke en pibe” på sit berømte maleri, er dette heller ikke en pibe. Det er til gengæld et billede af en del af en stor mørk sky af interstellart støv kaldet Pibetågen. Dette nye og meget detaljerede billede af hvad der også kaldes Bernard 59 er taget af Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet på ESOs La Silla-observatorium. Ved et tilfælde vises dette billede på 45 årsdagen for malerens død.
eso1232da — Pressemeddelelse
Vælg hvad VLT skal observere og Tweet dig vej til VLT!
8. august 2012: ESO bygger og driver nogle af de mest avancerede teleskoper på Jorden, herunder Very Large Telescope (VLT) på Paranal-observatoriet. Disse enorme maskiner har gjort mange fascinerende opdagelser om Universet. Nu kan du, for første gang i dets historie, bestemme hvad VLT skal observere eller endda vinde en fantastisk rejse til Chiles betagende Atacama-ørken og selv hjælpe med at udføre observationerne.
eso1231da — Pressemeddelelse
En blå malstrøm i Floden
1. august 2012: Et nyt billede taget med ESOs Very Large Telescope viser galaksen NGC 1187. Denne imponerende spiral ligger omkring 60 millioner lysår fra Jorden i stjernebilledet Eridanus (Floden). NGC 1187 har været hjemsted for to supernovaeksplosioner gennem de seneste 30 år, den seneste i 2007. Billedet her er det mest detaljerede, der til dato er taget af galaksen.
eso1230da — Pressemeddelelse
De klareste stjerner lever ikke alene
26. juli 2012: En ny undersøgelse med ESOs Very Large Telescope (VLT) viser, at de fleste lysstærke, tunge stjerner, der driver galaksers udvikling, ikke lever alene. Næsten tre-fjerdedele af disse stjerner har en ledsagerstjerne, der kredser tæt på. Det er langt flere end hidtil antaget. Overraskende nok har de fleste af disse par gensidige vekselvirkninger som overførsel af materiale fra den ene stjerne til den anden og omkring en tredjedel forventes i sidste ende at smelte sammen til en enkelt stjerne. Disse resultater offentliggøres den 27. juli 2012 i tidsskriftet Science.
eso1229da — Pressemeddelelse
APEX deltager i de skarpeste observationer nogensinde
18. juli 2012: Teleskoper i Chile, Hawaii og Arizona har lavet observationer, der er to millioner gange skarpere end det er muligt med det menneskelige øje.
eso1228da — Pressemeddelelse
Mørke galakser i det tidlige Univers set for første gang
11. juli 2012: For første gang nogensinde er mørke galakser blevet observeret. Mørke galakser er en tidlig fase i galaksers udvikling, der er blevet forudsagt teoretisk, men som indtil nu ikke er blevet observeret. Grundlæggende set er disse objekter gasrige galakser uden stjerner. Med ESOs Very Large Telescope har et internationalt forskerhold registreret disse flygtige objekter ved at se dem gløde oplyst af en kvasar.
eso1227da — Pressemeddelelse
Ny vej til at studere exoplaneters atmosfærer
27. juni 2012: For første gang har en ny snedig teknik gjort det muligt for astronomer at studere en exoplanets atmosfære i detaljer – også selvom den ikke passerer ind foran sin moderstjerne. Et internationalt hold har brugt ESO’s Very Large Telescope til direkte at fange den svage glød fra planeten Tau Boötis b. De har studeret planetens atmosfære og for første gang præcist målt dens bane og dens masse -- og har i processen løst et 15 år gammelt problem. Overraskende har holdet også fundet frem til, at planetens atmosfære ser ud til at være koldere højere oppe hvilket er det modsatte af, hvad der var forventet. Resultaterne bliver offentliggjort den 28. juni 2012 i tidsskriftet Nature.
Resultater: 101-120 ud af 276