Pressemeddelelser

Tilmeld nyhedsbrev
eso1120da — Pressemeddelelse
Et galaktisk sammenstød undersøges
22. juni 2011: Et forskerhold har studeret galaksehoben Abell 2744, der også kaldes Pandoras Hob. Holdet har stykket hobens indviklede og voldsomme historie sammen ved hjælp af teleskoper både i rummet og på Jorden, herunder ESO’s Very Large Telescope og rumteleskopet Hubble. Abell 2744 er tilsyneladende resultatet af et sammenstød mellem mindst fire forskellige galaksehobe og den indviklede kollision har skabt nogle underlige effekter, der aldrig før er set sammen.
eso1119da — Pressemeddelelse
De første billeder fra VLT Survey Telescope
8. juni 2011: VLT Survey Telescope (VST) er det seneste skud på stammen på ESO’s Paranal-observatorium og nu er VST’s første billeder af den sydlige himmel blevet offentliggjort. VST er et avanceret 2,6 meter teleskop, hvis hjerte er et enormt kamera på 268 megapixel, OmegaCAM, der er designet til at kortlægge himlen både hurtigt og med en meget fin billedkvalitet. Det er et teleskop til synligt lys, der perfekt supplerer ESO’s infrarøde kortlægningsteleskop, VISTA. Nye billeder af Omegatågen og kuglehoben Omega Centauri viser, hvad VST kan præstere.
eso1118da — Pressemeddelelse
Postkort fra det ekstragalaktiske rum?
1. juni 2011: Astronomer fra ESO har brugt Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet til at tage et billede af NGC 6744. Denne imponerende spiralgalakse ligger omtrent 30 millioner lysår væk i det sydlige stjernebillede Pavo (på dansk Påfuglen). Men det kunne næsten lige så godt være et billede af vores egen galakse, Mælkevejen, der er taget og sendt til os af en ekstragalaktisk ven. Denne galakse har nemlig en slående lighed med vores egen.
eso1117da — Pressemeddelelse
ESO’s VLT finder en meget klar, men ensom superstjerne
25. maj 2011: En usædvanligt klar isoleret stjerne er blevet fundet i en nærtliggende galakse – stjernen er tre millioner gange mere lysstærk end Solen. Alle andre lignende ”superstjerner” er blevet fundet i stjernehobe, men dette strålende fyrtårn lyser op i ensom majestæt. Oprindelsen af denne stjerne er et mysterium: Blev den dannet for sig selv, eller er den blevet udstødt fra en stjernehob? Begge muligheder udfordrer astronomernes forståelse af stjernedannelse.
eso1116da — Pressemeddelelse
Et dybt kig ind i en kæmpe storm på Saturn
19. maj 2011: ESO’s Very Large Telescope (VLT) har dannet makkerpar med NASA’s rumsonde Cassini for at studere en sjælden storm i atmosfæren på planeten Saturn i flere detaljer, end det nogensinde før har været muligt. Den nye undersøgelse, foretaget af et internationalt forskerhold, bliver offentliggjort i tidsskriftet Science i denne uge.
eso1115da — Pressemeddelelse
To syn på en skæv galakse
4. maj 2011: Kødkrogsgalaksen, eller NGC 2442, har en meget forvredet form. Den ene spiralarm er foldet tæt omkring sig selv og har været hjemsted for en nylig supernova, mens den anden, der er overstrøet med nylig stjernedannelse, strækker sig langt ud fra kernen. MPG/ESO 2,2 meter teleskopet og NASAs/ESAs rumteleskop Hubble har fanget to vidt forskellige billeder af denne asymmetriske spiralgalakse.
eso1114da — Pressemeddelelse
En forstyrret galaktisk duo
20. april 2011: Galakserne i dette kosmiske par, der er optaget af Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter-teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile, har nogle sælsomme træk, der viser, at begge medlemmer af duoen er tæt nok på hinanden til at mærke den forstyrrende virkning af hinandens tyngdekraft. Dette tyngdekrafts-tovtrækkeri har forvredet spiralformen på den ene galakse, NGC 3169, og forstyrret støvbanerne i dens ledsager NGC 3166 . Imens sidder en tredje, mindre galakse i nederste højre hjørne, NGC 3165, på første parket til at se tyngdekraften vride og flå i dens større naboer.
eso1113da — Pressemeddelelse
Himmelsk fyrværkeri fra døende stjerner
13. april 2011: Dette billede af stjernetågen NGC 3582, der er optaget af Wide Field Imagager på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet på ESO’s La Silla-observatorium i Chile, viser gigantiske buer af gas, som har en slående lighed med protuberanser på Solen. Disse buer er formentlig slynget ud af døende stjerner, men nye stjerner bliver også født i denne stjerne-fødeklinik. Disse energirige ynglinge udsender intens ultraviolet stråling, der får gassen i stjernetågen til at gløde og skaber det fyrige billede, der ses her.
eso1112da — Pressemeddelelse
Tjekkiets præsident besøger ESO’s Paranal-observatorium
7. april 2011: Den 6. april 2011 blev ESO’s Paranal-observatorium beæret med et besøg af Tjekkiets præsident, Václav Klaus, og hans kone Livia Klausová. De benyttede samtidig chancen til at beundre Cerro Armazones, hvor det planlagte E-ELT skal placeres.
eso1111da — Pressemeddelelse
Stjernedannelsens rosenrøde glød
30. marts 2011: Den markante røde sky på dette nye billede fra ESO’s Very Large Telescope er et område af glødende brint, der omgiver stjernehoben NGC 371. Denne stjernefødeklinik ligger i vores nabogalakse, den Lille Magellanske Sky.
eso1110da — Pressemeddelelse
Et par meget kølige brune dværge
23. marts 2011: Observationer lavet med det Europæiske Syd Observatoriums Very Large Telescope sammen med to andre teleskoper har fundet en ny kandidat til titlen som den koldeste, kendte stjerne: En brun dværg i et dobbeltsystem, der har cirka samme temperatur som en frisklavet kop te – varm for et menneske, men ekstremt kold for en stjerneoverflade. Dette objekt er køligt nok til at krydse den diffuse linje, der adskiller kolde stjerner fra store, varme planeter.
eso1109da — Pressemeddelelse
Dramatisk stjernefødsel
16. marts 2011: Et nyt billede fra ESO’s Very Large Telescope er et nærbillede af den dramatiske virkning nyfødte stjerner har på de gas- og støvskyer, som de er dannet af. Stjernerne selv er ikke synlige, men materiale, som de har slynget ud, er stødt sammen med de omkringliggende gas- og støvskyer og har skabt et surrealistisk landskab af glødende buer, bobler og stråler.
eso1108da — Pressemeddelelse
Den fjerneste modne galaksehob
9. marts 2011: Astronomer har brugt et helt arsenal af teleskoper på jorden og i rummet, herunder Very Large Telescope (VLT) på ESO’s Paranal-observatorium i Chile, til at opdage og måle afstanden til den fjerneste modne galaksehob, der endnu er fundet. Selv om vi ser denne hob som den så ud, da Universets var yngre end en fjerdedel af sin nuværende alder, minder den overraskende meget om galaksehobe i det nuværende univers.
eso1107da — Pressemeddelelse
NGC 247’s støvede skive
2. marts 2011: Dette billede af NGC 247 er taget med Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet på ESO’s La Silla-observatorium. Billedet afslører de fine detaljer i denne spiralgalakse og dens flotte baggrund. Astronomer mener, at galaksens store hældning set fra Jorden kan forklare, hvorfor afstanden til denne markante galakse tidligere er blevet overvurderet.
eso1106da — Pressemeddelelse
Planetdannelse i aktion?
24. februar 2011: Ved hjælp af ESO’s Very Large Telescope har et internationalt hold af astronomer studeret den kortlivede skive af materiale omkring en ung stjerne, der lige er begyndt at danne et planetsystem. For første gang er en mindre ledsager registreret, som måske er årsagen til en stor åbning i skiven. Fremtidige observationer vil afgøre, om denne ledsager er en planet eller en brun dværg.
eso1105da — Pressemeddelelse
Reflekteret stjerneglans
16. februar 2011: Stjernetågen Messier 78 spiller hovedrollen i dette billede, der er taget med vidvinkelkameraet Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile, mens stjernerne, der kaster lys over dette skue, spiller en birolle. Det klare stjernelys kastes tilbage af stjernetågens støvpartikler og oplyser den med et spredt, blåt lys. Igor Chekalin vandt førstepladsen i astrofoto-konkurrencen ”ESO’s Skjulte Skatte 2010” med billedet af dette betagende fænomen.
eso1104da — Pressemeddelelse
Fotogen skive-galakse
2. februar 2011: Den klare galakse NGC 3621, her optaget med Wide Field Imager på 2,2 meter teleskopet på ESO’s La Silla-observatorium i Chile, ser ud til at være et fint eksempel på en klassisk spiral. Men den er faktisk temmelig usædvanlig: den har ikke en central bule og kaldes derfor en ren skive-galakse.
eso1103da — Pressemeddelelse
Oriontågen: Stadig fuld af overraskelser
19. januar 2011: Dette drømmeagtige billede af Oriontågen er taget med Wide Field Imager på MPG/ESO’s 2,2 meter teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile. Denne tåge er dog meget mere end bare et smukt syn. Den giver astronomer mulighed for nærstudier af et massivt stjernedannende område, så vi kan lære mere om stjerners fødsel og udvikling. De data, der er brugt til dette billede, blev udvalgt af Igor Chekalin (Rusland), som deltog i astrofoto-konkurrencen ”ESO’s Skjulte Skatte 2010”. Igors billede af Oriontågen kom på en syvendeplads i konkurrencen. Et andet af Igors billeder endte på førstepladsen.
eso1102da — Pressemeddelelse
ESO's Skjulte Skatte bragt frem i lyset
12. januar 2011: Astrofoto-konkurrencen ”ESO’s Skjulte Skatte 2010” har modtaget næsten 100 bidrag og ESO er glad for at kunne annoncere vinderne. ”Skjulte Skatte” har givet amatørastronomer mulighed for at søge i ESO’s store arkiv af astronomiske data efter en skjult kosmisk perle. Astronomi-entusiasten Igor Chekalin fra Rusland har vundet førstepræmien i denne vanskelige men givende konkurrence: en fantastisk tur til ESO’s Very Large Telescope på Paranal i Chile.
eso1101da — Pressemeddelelse
VISTA kigger dybt ind i den blå lagune
5. januar 2011: Dette nye infrarøde billede af Lagunetågen er taget som del af en femårig undersøgelse af Mælkevejen, der gennemføres med ESO’s VISTA-teleskop på Paranal-observatoriet i Chile. Dette billede er en lille del af en meget større optagelse af området omkring tågen, som igen kun er en del af et enormt kortlægningsprojekt.
Resultater: 181-200 ud af 277