Pressemeddelelser

Tilmeld nyhedsbrev
eso1114da — Pressemeddelelse
En forstyrret galaktisk duo
20. april 2011: Galakserne i dette kosmiske par, der er optaget af Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter-teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile, har nogle sælsomme træk, der viser, at begge medlemmer af duoen er tæt nok på hinanden til at mærke den forstyrrende virkning af hinandens tyngdekraft. Dette tyngdekrafts-tovtrækkeri har forvredet spiralformen på den ene galakse, NGC 3169, og forstyrret støvbanerne i dens ledsager NGC 3166 . Imens sidder en tredje, mindre galakse i nederste højre hjørne, NGC 3165, på første parket til at se tyngdekraften vride og flå i dens større naboer.
eso1113da — Pressemeddelelse
Himmelsk fyrværkeri fra døende stjerner
13. april 2011: Dette billede af stjernetågen NGC 3582, der er optaget af Wide Field Imagager på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet på ESO’s La Silla-observatorium i Chile, viser gigantiske buer af gas, som har en slående lighed med protuberanser på Solen. Disse buer er formentlig slynget ud af døende stjerner, men nye stjerner bliver også født i denne stjerne-fødeklinik. Disse energirige ynglinge udsender intens ultraviolet stråling, der får gassen i stjernetågen til at gløde og skaber det fyrige billede, der ses her.
eso1112da — Pressemeddelelse
Tjekkiets præsident besøger ESO’s Paranal-observatorium
7. april 2011: Den 6. april 2011 blev ESO’s Paranal-observatorium beæret med et besøg af Tjekkiets præsident, Václav Klaus, og hans kone Livia Klausová. De benyttede samtidig chancen til at beundre Cerro Armazones, hvor det planlagte E-ELT skal placeres.
eso1111da — Pressemeddelelse
Stjernedannelsens rosenrøde glød
30. marts 2011: Den markante røde sky på dette nye billede fra ESO’s Very Large Telescope er et område af glødende brint, der omgiver stjernehoben NGC 371. Denne stjernefødeklinik ligger i vores nabogalakse, den Lille Magellanske Sky.
eso1110da — Pressemeddelelse
Et par meget kølige brune dværge
23. marts 2011: Observationer lavet med det Europæiske Syd Observatoriums Very Large Telescope sammen med to andre teleskoper har fundet en ny kandidat til titlen som den koldeste, kendte stjerne: En brun dværg i et dobbeltsystem, der har cirka samme temperatur som en frisklavet kop te – varm for et menneske, men ekstremt kold for en stjerneoverflade. Dette objekt er køligt nok til at krydse den diffuse linje, der adskiller kolde stjerner fra store, varme planeter.
eso1109da — Pressemeddelelse
Dramatisk stjernefødsel
16. marts 2011: Et nyt billede fra ESO’s Very Large Telescope er et nærbillede af den dramatiske virkning nyfødte stjerner har på de gas- og støvskyer, som de er dannet af. Stjernerne selv er ikke synlige, men materiale, som de har slynget ud, er stødt sammen med de omkringliggende gas- og støvskyer og har skabt et surrealistisk landskab af glødende buer, bobler og stråler.
eso1108da — Pressemeddelelse
Den fjerneste modne galaksehob
9. marts 2011: Astronomer har brugt et helt arsenal af teleskoper på jorden og i rummet, herunder Very Large Telescope (VLT) på ESO’s Paranal-observatorium i Chile, til at opdage og måle afstanden til den fjerneste modne galaksehob, der endnu er fundet. Selv om vi ser denne hob som den så ud, da Universets var yngre end en fjerdedel af sin nuværende alder, minder den overraskende meget om galaksehobe i det nuværende univers.
eso1107da — Pressemeddelelse
NGC 247’s støvede skive
2. marts 2011: Dette billede af NGC 247 er taget med Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet på ESO’s La Silla-observatorium. Billedet afslører de fine detaljer i denne spiralgalakse og dens flotte baggrund. Astronomer mener, at galaksens store hældning set fra Jorden kan forklare, hvorfor afstanden til denne markante galakse tidligere er blevet overvurderet.
eso1106da — Pressemeddelelse
Planetdannelse i aktion?
24. februar 2011: Ved hjælp af ESO’s Very Large Telescope har et internationalt hold af astronomer studeret den kortlivede skive af materiale omkring en ung stjerne, der lige er begyndt at danne et planetsystem. For første gang er en mindre ledsager registreret, som måske er årsagen til en stor åbning i skiven. Fremtidige observationer vil afgøre, om denne ledsager er en planet eller en brun dværg.
eso1105da — Pressemeddelelse
Reflekteret stjerneglans
16. februar 2011: Stjernetågen Messier 78 spiller hovedrollen i dette billede, der er taget med vidvinkelkameraet Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile, mens stjernerne, der kaster lys over dette skue, spiller en birolle. Det klare stjernelys kastes tilbage af stjernetågens støvpartikler og oplyser den med et spredt, blåt lys. Igor Chekalin vandt førstepladsen i astrofoto-konkurrencen ”ESO’s Skjulte Skatte 2010” med billedet af dette betagende fænomen.
eso1104da — Pressemeddelelse
Fotogen skive-galakse
2. februar 2011: Den klare galakse NGC 3621, her optaget med Wide Field Imager på 2,2 meter teleskopet på ESO’s La Silla-observatorium i Chile, ser ud til at være et fint eksempel på en klassisk spiral. Men den er faktisk temmelig usædvanlig: den har ikke en central bule og kaldes derfor en ren skive-galakse.
eso1103da — Pressemeddelelse
Oriontågen: Stadig fuld af overraskelser
19. januar 2011: Dette drømmeagtige billede af Oriontågen er taget med Wide Field Imager på MPG/ESO’s 2,2 meter teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile. Denne tåge er dog meget mere end bare et smukt syn. Den giver astronomer mulighed for nærstudier af et massivt stjernedannende område, så vi kan lære mere om stjerners fødsel og udvikling. De data, der er brugt til dette billede, blev udvalgt af Igor Chekalin (Rusland), som deltog i astrofoto-konkurrencen ”ESO’s Skjulte Skatte 2010”. Igors billede af Oriontågen kom på en syvendeplads i konkurrencen. Et andet af Igors billeder endte på førstepladsen.
eso1102da — Pressemeddelelse
ESO's Skjulte Skatte bragt frem i lyset
12. januar 2011: Astrofoto-konkurrencen ”ESO’s Skjulte Skatte 2010” har modtaget næsten 100 bidrag og ESO er glad for at kunne annoncere vinderne. ”Skjulte Skatte” har givet amatørastronomer mulighed for at søge i ESO’s store arkiv af astronomiske data efter en skjult kosmisk perle. Astronomi-entusiasten Igor Chekalin fra Rusland har vundet førstepræmien i denne vanskelige men givende konkurrence: en fantastisk tur til ESO’s Very Large Telescope på Paranal i Chile.
eso1101da — Pressemeddelelse
VISTA kigger dybt ind i den blå lagune
5. januar 2011: Dette nye infrarøde billede af Lagunetågen er taget som del af en femårig undersøgelse af Mælkevejen, der gennemføres med ESO’s VISTA-teleskop på Paranal-observatoriet i Chile. Dette billede er en lille del af en meget større optagelse af området omkring tågen, som igen kun er en del af et enormt kortlægningsprojekt.
eso1050da — Pressemeddelelse
Brasilien bliver medlem af det Europæiske Syd Observatorium
30. december 2010: Republikken Brasilien underskrev i går den formelle tiltrædelsesaftale, der baner vejen for medlemskab af det Europæiske Syd Observatorium (ESO). Efter regeringens ratificering bliver Brasilien det femtende medlemsland og det første uden for Europa.
eso1049da — Pressemeddelelse
Det lysner for de mørke gammaglimt
16. december 2010: Gammaglimt er blandt de mest energirige begivenheder i universet, men nogle er underligt svage i synligt lys. Den til dato mest omfattende undersøgelse af disse såkaldte mørke gammaglimt har, ved hjælp af GROND-instrumentet på MPG/ESO’s 2,2 meter teleskop på La Silla i Chile, fundet ud af, at disse gigantiske eksplosioner ikke kræver eksotiske forklaringer. Deres svage lysstyrke er nu fuldt ud forklaret ved en kombination af forskellige årsager, hvoraf den vigtigste er tilstedeværelsen af støv mellem Jorden og eksplosionen.
eso1048da — Pressemeddelelse
En sværm af ældgamle stjerner
8. december 2010: Vi kender omkring 150 rige samlinger af gamle stjerner kaldet kuglehobe, der kredser om vores galakse, Mælkevejen. Dette skarpe nye billede af Messier 107, taget af Wide Field Imager på 2,2 meter teleskopet på ESO’s La Silla-observatorium i Chile, viser strukturen af en sådan kuglehob i udsøgt detalje. Studier af disse stjernesværme har afsløret meget om vores galakses historie og hvordan stjerner udvikler sig.
eso1047da — Pressemeddelelse
Første super-Jords atmosfære analyseret
1. december 2010: Ved hjælp af ESO’s Very Large Telescope har et internationalt hold af astronomer for første gang analyseret atmosfæren omkring en super-Jords-exoplanet. Planeten, der er kendt som GJ 1214b, blev studeret mens den passerede ind foran sin stjerne og noget af stjernelyset passerede gennem planetens atmosfære. Vi ved nu, at atmosfæren enten består mest af vanddamp eller er domineret af tykke skyer eller dis. Resultaterne præsenteres i tidsskriftet Nature den 2. december 2010.
eso1046da — Pressemeddelelse
Mysterium om pulserende stjerner løst
24. november 2010: Ved at finde den første dobbeltstjerne, hvor en pulserende cepheide-variabel og en anden stjerne passerer ind foran hinanden, har et internationalt hold af astronomer løst et årtier gammelt mysterium. Orienteringen af de to stjerners baner i dobbeltstjernesystemet har gjort det muligt at måle cepheidens masse med en hidtil uset nøjagtighed. Indtil nu har astronomer haft to uforenelige teoretiske forudsigelser af cepheiders masser. Det nye resultat viser, at forudsigelsen fra teorien om stjerners pulsation er lige i øjet, mens forudsigelsen fra teorien om stjerners udvikling er i strid med de nye observationer.
eso1045da — Pressemeddelelse
Planet fra en anden galakse opdaget
18. november 2010: Et europæisk hold af astronomer har opdaget en exoplanet i kredsløb om en stjerne, der er kommet ind i Mælkevejen fra en anden galakse. Opdagelsen er gjort ved hjælp af MPG/ESO 2,2 meter teleskopet på ESO’s La Silla-observatorium i Chile. Den Jupiter-lignende planet er meget usædvanlig, da den kredser om en stjerne, der nærmer sig slutningen af sit liv, og måske snart bliver opslugt af den. Det giver indblik i vores eget planetsystems skæbne i en fjern fremtid.
Resultater: 181-200 ud af 271