Pressmeddelanden 2009

Prenumerera på esonews via epost
eso0930sv — Bildrelease
Trifidens trefaldiga töcken
26 augusti 2009: ESO har släppt en ny bild av Trifidnebulosan som visar varför den är en favorit bland både proffs- och amatörastronomer. Denna jättelika stjärnfabrik, som har fått sitt namn av de mörka stoftband som delar dess glödande hjärta i tre delar, utgör en sällsynt kombination av tre olika nebulosatyper. I Trifiden avslöjas nytända stjärnors starka sken och skvallrar om ännu ofödda generationer av stjärnor.
eso0929sv — Bildrelease
En titt in i solarnas och solsystemens diaboliska vaggor
19 augusti 2009: I dessa nysläppta bilder från ESO dyker vi djupt in i hjärtat av ett kosmiskt moln. I molnet, som kallas RCW 38, trängs framtidens stjärnor och planetsystem. Där bombarderar unga stjärnor knappt flygfärdiga solar och planeter med kraftiga vindar och ett lika kraftigt sken, understödda av kortlivade, tunga stjärnor som exploderar som supernovor. I vissa fall kokar processen bort den materia som senare skulle kunna bli till nya solsystem. Forskare tror att vårt eget solsystem kom till i just en sådan miljö.
eso0928sv — Bildrelease
En nebulosas dubbla motorer
5 augusti 2009: ESO har släppt en svindlande ny bild av ett stjärnfält i den södra stjärnbilden Kölen. Denna imponerande syn sprakar med stjärnor i alla ljusstyrkor och nyanser, några av dem mot en fond av moln av gas och stoft. En ovanlig stjärna i mitten av molnet, HD 87643, har studerats noga med flera ESO-teleskop, bland dem VLTI, Very Large Telescope Interferometer. Stjärnan – omgiven av en komplex, utsträckt nebulosa som är slutprodukten efter tidigare våldsamma utkastningar – har visat sig ha en kompanjon. Växelverkningar i detta dubbelstjärnesystem, som omges av en stoftrik skiva, kan vara motorn som driver den märkvärdiga nebulosan.
eso0927sv — Pressmeddelande (forskning)
En röd jättestjärnas sanna ansikte – nya skarpa bilder på Betelgeuse
29 juli 2009: Två forskarlag har använt ESO:s jätteteleskop VLT i Chile för att ta några av de skarpaste bilderna någonsin på stjärnan. Bilderna ger nya insikter i hur sådana bjässar till stjärnor skapar sina mäktiga stjärnvindar.
eso0926sv — Bildrelease
En örn i kosmisk storlek
16 juli 2009: Nu har ESO släppt en ny och häpnadsväckande bild av himlen runt Örnnebulosan, en stjärnornas barnkammare där nyfödda stjärnhopar skulpterar monsterliknande kolumner av stoft och gas.
eso0925sv — Bildrelease
Nytt porträtt av Omeganebulosans skimrande akvarellfärger
7 juli 2009: Omeganebulosan är en stjärnornas barnkammare där mycket unga stjärnor lyser upp omgivningen och skulpterar ett vidsträckt, pastellfärgat sagolandskap ur stoft och gas. I en ny bild från ESO framträder den i all sin prakt.
eso0924sv — Bildrelease
Astronomernas nya guide till galaxen: Premiär för största kartan över kallt stoft
1 juli 2009: Astronomer har avtäckt en makalös ny atlas över vår hemgalax Vintergatans inre delar, där tusentals hittills okända täta moln av kallt kosmiskt stoft – framtida födelseställen för unga stjärnor – ligger utströdda i rymden. Kartläggningen, som har skapats med observationer från teleskopet APEX i Chile, är den största hittills av galaxens kalla stoft. Den kommer att bli en ovärderlig karta inför observationer med det kommande teleskopet ALMA och med ESA:s nyligen uppsända rymdteleskop Herschel
Visar 21-27 av 27