În căutarea unei case

Artist impression of the E-ELTUn telescop extraordinar are nevoie de un loc excepțional. Așadar, se are în vedere ca viitoarea casă a telescopului E‐ELT să fie un loc cât mai adecvat cu putință. Acest lucru înseamnă, în general, o altitudine ridicată și o zonă aridă, astfel încât să nu existe obstacole de nici un fel în calea observațiilor. Comitetul Consultativ pentru Alegerea Locației a investigat cu mare atenție câteva posibile locații în Argentina, Chile, Maroc și Spania. Eforturi similare vin și din partea echipei de selectare a locației pentru TMT (Thirty-Meter Telescope). Pentru eficiență, locațiile preselectate pentru TMT (toate în America de Nord și de Sud) nu sunt incluse în studiul pentru E‐ELT, însă informațiile sunt partajate.

Pe 2 și 3 martie 2010, Comitetul Consultativ pentru Alegerea Locației E‐ELT a prezentat Consiliului ESO un raport, confirmând faptul că toate locațiile examinate cuprinse în lista restrânsă finală (Armazones, Ventarrones, Tolonchar și Vizcachas în Chile și La Palma în Spania) dispun de condiții foarte bune pentru observații astronomice, fiecare având propriile avantaje. Raportul tehnic a conchis că Cerro Armazones, lângă Paranal, este incontestabil locația preferată, deoarece are cea mai bună balanță între calitatea cerului și toate celelalte aspecte, putând fi exploatată într-o manieră integrată cu Observatorul Paranal al ESO, deja existent.

Cerro Armazones este un munte cu o altitudine de 3060 de metri, situat în partea centrală a Deșertului Atacama din Chile, la circa 130 de kilometri depărtare de orașul Antofagasta și 20 de kilometri depărtare de Cerro Paranal, casa telescopului VLT al ESO.

La 26 aprilie 2010, Consiliul ESO a ales Cerro Armazones ca locație de bază pentru viitorul gigant telescop european (European Extremely Large Telescope — E-ELT) de 40 de metri.

Înapoi            Înainte