Conceptul E-ELT

Artist impression of the E-ELTActualul concept principal este acela al unui telescop cu o oglindă de 39,3 metri în diametru, care să acopere un câmp vizual de aproape zece ori mai mare decât Luna plină. Designul oglinzii este în sine revoluționar, având la bază o schemă inovatoare cu cinci oglinzi care rezultă într‐o calitate excepțională a imaginii. Oglinda principală constă din aproximativ 1000 de segmente, fiecare măsurând 1,4 metri, având însă doar 50 mm în grosime. Designul optic prevede o oglindă secundară imensă de 4,2 metri în diametru, mai mare decât orice oglindă principală instalată pe vreun telescop din La Silla.

Oglinzile adaptive sunt încorporate în optica telescopului pentru a compensa neclaritatea imaginilor, cauzată de turbulențele atmosferei. Una dintre aceste oglinzi se sprijină pe mai mult de 6000 de actuatoare care îi pot modifica forma de 1000 de ori pe secundă.

Telescopul va dispune și de o serie de instrumente științifice. Se va putea trece de la un instrument la altul în doar câteva minute. Atât telescopul, cât și domul vor avea capacitatea să‐și modifica poziția pe cer și să înceapă o nouă observație într-un interval foarte scurt de timp.

Grație abilității de a studia o gamă largă de lungimi de undă — de la spectrul vizibil, la lungimi de undă infraroșii mijlocii —, oamenii de știință vor putea să exploateze la maximum dimensiunile generoase ale telescopului.

Înapoi            Înainte