Gaura neagră din centrul galaxiei noastre

"Aveam nevoie de imagini mult mai clare pentru a ne convinge că o gaură neagră este singura posibilitate, iar pentru acest lucru ne-am bazat pe telescopul VLT al ESO. Acum, era fizicii observaționale care studiază găurile negre a început cu adevărat!"

Reinhard Genzel, director al Institutului Max-Planck pentru Fizică Extraterestră
ESO Observations

Ce zace în centrul Căii Lactee? Mult timp, astronomii au presupus că o gaură neagră stă ascunsă în inima galaxiei noastre, dar fără a putea fi siguri de acest lucru. După 15 ani de monitorizare constantă a Centrului Galactic cu telescoapele ESO din observatoarele La Silla și Paranal, oamenii de știință au obținut, într‐un final, o dovadă concludentă.

Densitatea stelelor din centrul Căii Lactee este atât de mare, încât este nevoie de tehnici speciale de fotografiere, precum optica adaptivă, pentru a mări rezoluția telescopului VLT. Astfel, astronomii au putut studia individual fiecare stea cu o acuratețe fără precedent pe măsură ce se deplasau prin Centrul Galactic. Traiectoriile lor au arătat fără îndoială că orbitează în imensul câmp gravitațional al unei găuri negre supermasive, de aproape trei milioane de ori mai masivă decât Soarele nostru. Observațiile efectuate de VLT au dezvăluit de asemenea flashuri în infraroșu apărând, la intervale regulate, din respectiva regiune. În timp ce cauza exactă a acestui fenomen rămâne neelucidată, observatorii au sugerat că este posibil ca gaura neagră să se rotească foarte rapid în jurul propriei axe. Indiferent de ceea ce se petrece, este evident că viața acestei găuri negre nu este guvernată numai de pace și liniște. Consultați comunicatele de presă ale ESO, nr. eso0846, eso0226 și eso0330.

De asemenea, astronomii se mai folosesc de VLT pentru a examina și centrele altor galaxii, unde, din nou, au descoperit urme clare ale unor găuri negre supermasive. În galaxia activă NGC 1097, aceștia au putut observa în detaliu o rețea complexă de filamente care se rotesc în spirală în jurul centrului galactic. Aceasta este probabil prima vizualizare detaliată a procesului de formare a unor canale de scurgere a materiei, care pornește din partea principală a galaxiei și se termină în nucleu. Consultați comunicatele de presă ale ESO, nr. eso0109, eso0319, eso0414, eso0529 și eso0534.