Arhiva științifică și Universul digital

Arhiva științifică

Echipa pentru arhiva științifică (Science Archive Operation Group) primește și redistribuie informațiile de la ESO și HST și oferă sprijin celor care utilizează arhiva.

Archive Operations RoomÎn jur de 12 teraocteți (TO) de informații publice sunt distribuite în fiecare an prin arhiva ESO, ca răspuns la aproximativ 10 000 de cereri via Internet. În plus, mai mult de 2 000 de CD-uri și DVD-uri cu informație proprietară sunt expediate anual celor în numele cărora echipa ESO efectuează observații astronomice (modul serviciu). Cantitatea actuală de date conținută în arhivă este de circa 65 TO, cu o rată de creștere anuală de aproximativ 15 TO. În curând, această rată se va mări drastic cu un factor 10 sau mai mare odată cu apariția instrumentului VISTA, a cărui cameră pentru infraroșu apropiat va produce, singură, aproximativ 150 TO de date pe an.

Serverele ESO care stochează baza de date sunt coordonate între Germania și Chile, iar tehnologia și complexitatea lor rivalizează cu cele ale marilor companii comerciale, precum comunitatea bancară internațională.

Universul digital

Progresele majore din domeniul telescoapelor, detectoarelor și calculatoarelor permit acum cercetări astronomice care să producă cantități uriașe de imagini, spectre și cataloage. Aceste seturi de date acoperă cerul în toate lungimile de undă, de la razele X și gama, continuând cu lumina vizibilă și infraroșu, până la undele radio.

Astronomii dezvoltă noi metode prin care să facă știință, făcând imensa cantitate de informații a acestui „Univers digital” ușor accesibilă. Aceste tehnici utilizează paradigma GRID de calcul distribuit, cu acces imediat și transparent la informație prin intermediul „Observatoarelor Virtuale”.

Așa cum un observator real are telescoape, fiecare cu instrumente astronomice unice, un Observator Virtual constă dintr-un ansamblu de centre informaționale, fiecare cu o colecție unică de date, sisteme software și capacități de procesare.

Această inițiativă globală a comunității științifice este dezvoltată la nivel mondial sub auspiciile International Virtual Observatory Alliance (IVOA), iar în Europa în cadrul proiectului EURO-VO.

Observatoarele Virtuale și-au dovedit deja eficacitatea, descoperind, de exemplu, 31 de noi quasari candidați, obscuri și slab strălucitori, în câmpurile de examinare ale lui GOODS (Great Observatories Origins Deep Survey), mărind de patru ori numărul quasarilor cunoscuți. Descoperirea atrage atenția că examinările detaliate au subestimat numărul de găuri negre supermasive cu un factor sau doi, posibil cu un factor de până la cinci (comunicatul de presă al ESO, nr. eso0418).