Relațiile cu industria

Cercetătorii și inginerii ESO lucrează în mod activ cu colegii lor din industria europeană și din alte instituții de cercetare pentru a dezvolta tehnologiile cheie ale viitorului. De fapt, industria europeană joacă un rol vital în realizarea proiectelor propuse de ESO. Fără participarea activă și entuziastă a partenerilor comerciali din toate țările membre, plus Chile, asemenea proiecte nu ar fi posibile. Transferul de tehnologie permite ca ESO să valorizeze activitățile de cercetare și dezvoltare (R&D) în folosul societății ca întreg, dar în particular al țărilor membre ESO.

O parte din aceste activități de R&D implică sisteme optomecanice și optoelectronice noi, precum și sisteme extrem de precise de control și manevrare a echipamentelor grele. Alte activități se axează pe software și echipamente noi pentru telescoape și instrumente complexe, dar și pe o analiză a imaginilor care implică algoritmi matematici avansați, precum și pe optimizarea manipulării, arhivării și distribuției imenselor cantități de date. ESO a dezvoltat tehnologia revoluționară a „opticii active” (OA) și a avut un rol important în ceea ce privește folosirea acestei tehnici în aplicațiile civile. Aceste sisteme (OA) sunt de o importanță crucială pentru noua generație de telescoape și sunt actualmente utilizate în ingineria optică de masă. De exemplu, astăzi, tehnica analizei fronturilor de undă este exploatată și în medicina modernă, în plus față de chirurgia laser, pentru a corecta aberațiile de ordin ridicat ale ochiului.

De asemenea, în domeniul dezvoltării tehnologice, ESO menține legături strânse cu numeroase grupuri de cercetare din universitățile și instituțiile țărilor membre, dar nu numai. Astfel, astronomii din statele membre sunt profund implicați în conceperea și realizarea instrumentelor științifice pentru VLT/VLTI, precum și pentru alte telescoape planificate sau existente. Dezvoltarea instrumentelor oferă oportunități importante pentru centrele naționale de excelență în cercetare, atrăgând mulți oameni de știință și ingineri tineri.