29 januari 2014
"Hallo, dit is het dagelijkse weerbericht vanuit de Melkweg. We kunnen ons geen beter weer wensen op de planeet Zoltex. Het is 50 graden en helder. We verwachten de hele dag een oranje hemel, met een kleine kans op methaanregen in de nacht. Dit goede weer kan niet altijd aanhouden."
Is dit de toekomst van het weerbericht? Je hebt misschien wel weerberichten op tv en radio gehoord. De informatie daaruit is verzameld door satellieten die rond de aarde cirkelen en het weer in de gaten houden. We hebben ook ruimtevaartuigen ons zonnestelsel ingezonden. Ze vertellen ons over de omstandigheden op het oppervlak van andere planeten en manen (bijvoorbeeld de Mars Express die rond Mars draait).
Astronomen hebben voor het eerst het weer in kaart gebracht op een bruine dwerg - een wereld ver buiten ons zonnestelsel! Met een slimme techniek konden ze een kaart maken van de donkere en lichte vlekken op zijn oppervlak. Binnenkort kunnen we, net als op Aarde, wolkenvelden zien ontstaan en weer verdwijnen.
Bruine dwergen worden door sommige astronomen 'mislukte sterren' genoemd. Ze zijn niet heet genoeg om kernfusie in hun binnenste op de starten. In tegenstelling tot onze Zon geven ze daardoor bijna geen licht.
Deze bruine dwerg werd pas vorig jaar ontdekt. Hij maakt deel uit van het op twee na dichtstbijzijnde stersysteem, na Alpha Centauri en de Ster van Barnard. Bruine dwergen zijn handig om de atmosferen van jonge, gigantische planeten te onderzoeken omdat ze daarop lijken, maar veel groter zijn.
Geinig weetje: Jupiters Grote Rode Vlek is eigenlijk een enorme wervelstorm. We weten van zijn bestaan af sinds 1831, en misschien wordt hij nog vele eeuwen ouder!