Az E-ELT felépítése

Artist impression of the E-ELTA jelenlegi tervek szerint a teleszkóp főtükrének átmérője 39 méter lesz, és segítségével az égen a Hold tizedének megfelelő látómezőt lehet elérni. A tükör a maga nemében forradalmi, a teleszkóp egésze összesen öt nagyobb egységből áll, amelyek kivételes képminőséget eredményeznek. A főtükör ezen belül körülbelül 800 darab hatszögletű szegmensből tevőkdik össze, mindegyik 1,4 méter széles, de csak 50 mm vékony. Ez a szerelési forma hatalmas melléktükröt igényel, melynek átmérője 4,2 méter lesz, nagyobb, mint a La Silla-n található ESO teleszkópok főtükrei.

Az adaptív optikai rendszer elengedhetetlen, hogy kompenzálni lehessen a légkör által keltett turbulenciákat, melyek rontanák a képminőséget. A főtükör 6000 mozgató karral lesz ellátva, melyek akár ezerszer is meg tudják változtatni a tükör alakját másodpercenként, hogy minél jobb képminőséget kapjanak.

A teleszkóp több érzékelővel is fel lesz szerelve. A rendszer gyorsaságát jellemzi, hogy akár percek alatt is ki lehet cserélni egyik detektort a másikra. A távcső és a kupola rövid idő alatt lesz képes új megfigyelésbe kezdeni az ég másik területén.

A teleszkóp az optikaitól az infravörös tartományig lesz képes észlelni, hogy minél teljesen kihasználják a méret adt lehetőségeit.

Back            Next