Kotia etsimässä

Artist impression of the E-ELTAinutlaatuinen kaukoputki vaatii erityisen sijainnin. E-ELT:n tuleva kotipaikka valitaankin erityisen tarkasti juuri sen käyttötarkoitusten perusteella. Alueen tulee olla kuiva ja sijaita korkealla, jotta havainnointia häiritseviä tekijöitä olisi mahdollisimman vähän. E-ELT:n sijaintipaikasta vastaava ryhmä on tutkinut yksityiskohtaisesti useita mahdollisia alueita Argentiinassa, Marokossa, Chilessä ja Espanjassa. Vastaavaa työtä tekee myös läpimitaltaan 30-metrisen TMT-kaukoputken (Thirty-Meter Telescope) sijaintipaikasta vastaava ryhmä. E-ELT:n sijaintipaikan tutkimus ei tehokkuussyistä kata TMT:lle esivalittuja Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sijoittuvia paikkoja, mutta ryhmät jakavat tutkimustulokset keskenään. 

Maaliskuun 2.-3. päivä 2010 sijaintipaikasta vastaava ryhmä  esitteli loppuraporttinsa ESO:n valtuustolla. He vahvistivat, että kaikkilla paikoilla lopullisella kandidaattilistalla (Armazones, Ventarrones, Tolonchar ja Vizcachas Chilessä ja La Palma Espanjassa) on erinomaiset olosuhteet tähtitieteellisille havainnoille, ja jokaisella näistä paikoista on omat vahvuutensa. Teknisessä raporttissa päätellään, että Cerro Armazones Paranalin lähellä erottuu listalta selvästi suositeltuna paikkana, koska sillä on paras tasapaino kaikilla ilmakehän laadun osa-alueilla ja sitä voidaan käyttää integroidusti yhdessä olemassa olevan Paranalin observatorion kanssa.

Cerro Armazones on 3060 metrin korkuinen vuori Chilen Atacaman autiomaan keskiosissa. Se sijaitsee 130 kilometriä etelään Antofagastan kaupungista ja noin 20 kilometriä Cerro Paranalilta, joka on ESO:n VLT- kaukoputken (Very Large Telescope) koti.

Huhtikuun 26. päivä 2010 ESO:n valtuusto valitsi Cerro Armazonesin lähtökohtaiseksi sijoituspaikaksi 40 metrin luokkaa olevalle E-ELT kaukoputkelle (European Extremely Large Telescope).

Edellinen            Seuraava