Ikkuna maailmankaikkeuteen

Artist impression of the E-ELTESO on hankkinut merkittävää asiantuntemusta syrjäisissä paikoissa sijaitsevien isojen tähtitieteellisten teleskooppien suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä. ESO:n VLT on maailman kehittynein Maan pinnalla sijaitseva optinen teleskooppi, ja se on mahdollistanut monta tieteellistä läpimurtoa.

Saavutettu asiantuntemus on perustana, kun eurooppalaisille tähtitieteilijöille rakennetaan jättiläisteleskooppia. Sen alustava suunnitteluvaihe päättyi vuoden 2006 lopussa. Nyt on käynnissä lopullinen suunnitteluvaihe, jonka kustannukset ovat 57 miljoonaa euroa. Tavoitteena on saada E-ELT käyttöön ensi vuosikymmenen alussa. Suunnittelutyön lisäksi yli 30 eurooppalaista tieteellistä tutkimuskeskusta ja korkean teknologian yritystä työskentelee suurten teleskooppien teknisten osa-alueiden parissa, joita rahoitetaan osittain Euroopan komission 6. puiteohjelman ELT Design Study -tutkimuksesta. E-ELT on korkeatasoinen tiedelähtöinen huipputeknologian projekti, jossa yhdistyy monta innovatiivista saavutusta. Se tarjoaa lukuisat mahdollisuudet teknologian johdannaistuotteille ja siirroille, mahdollisuuden tuottaviin teknologiasopimuksiin sekä näyttävän esittelymahdollisuuden eurooppalaiselle teollisuudelle.

E-ELT -teleskooppi on jo nyt saanut eurooppalaisen tiedeyhteisön laajan tuen. Se on ainoa Euroopan tutkimusinfrastruktuurifoorumin (European Strategy Forum on Research Infrastructures) tiekartalle valittu optisen tähtitieteen hanke. Se on näkyvästi esillä myös Euroopan tähtitieteen tutkimuksen (ASTRONET) tiekartalla.

Koska tämän lippulaivaprojektin johto on Euroopassa, se tulee epäilemättä nostamaan Euroopan profiilia tieteen, teknologian ja teollisuuden aloilla.

Edellinen            Seuraava