Lehdistötiedote

ALMA paljastaa tähtien lastentarhan sisemmän verkoston

7. maaliskuuta 2018

ALMA-teleskoopin ja muiden teleskooppien uutta havaintoaineistoa on käytetty muodostamaan tämä hämmästyttävä kuva, joka esittää Orionin sumun rihmojen verkostoa. Nämä piirteet näyttäytyvät tulisen punaisina tässä dramaattisessa kuvassa, mutta todellisuudessa ne ovat niin kylmiä, että tähtitieteilijöiden pitää käyttää ALMA:n kaltaisia teleskooppeja niiden havaitsemiseen.

Tämä näyttävä ja epätavallinen kuva esittää osaa kuuluisasta Orionin sumusta, joka on noin 1350 valovuoden etäisyydellä Maasta sijaitseva tähtienmuodostusalue. Se yhdistää ALMA-teleskoopin (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) ja IRAM 30-metrin teleskoopin millimetriaallonpituusalueen kuvien mosaiikin, esitetty punaisella, tavanomaisempaan infrapunanäkymään ESO:n VLT-teleskoopin HAWK-I -havaintolaitteelta, esitetty sinisellä. Ylävasemmalla näkyvä kirkkaiden sinivalkoisten tähtien ryhmä on Trapetsi, joka koostuu vain muutaman miljoonan vuoden ikäisistä kuumista, nuorista tähdistä.

Tässä suuressa kuvassa näkyvät harvat, kuitujen kaltaiset rakenteet ovat kylmän kaasun pitkiä rihmoja, jotka ovat näkyvissä vain millimetriaallonpituusalueella toimivilla teleskoopeilla. Ne ovat näkymättömiä sekä näkyvän valon että infrapunaaallonpituuksilla, mikä saa ALMA:n yhdeksi harvoja tutkimuslaitteita, joilla tähtitieteilijät voivat tutkia niitä. Tämä kaasu synnyttää uusia tähtiä. Se romahtaa hiljalleen oman painovoimansa johdosta kunnes se on riittävän kokoonpuristunutta muodostamaan prototähden, joka on tähden esiaste.

Tämän kuvan koostaneen havaintoaineiston kooneet tiedemiehet tutkivat näitä rihmoja oppiakseen lisää niiden rakenteesta ja koostumuksesta. He käyttivät ALMA:a etsiessään merkkejä N2H+ -kaasusta, joka muodostaa osan näistä rakenteista. Tämän tutkimuksen kautta tutkimusryhmä onnistui tunnistamaan 55 rihman verkoston.

Orionin sumu on Maata lähin suuri tähtienmuodostusalue ja siten tähtitieteilijät ovat tutkineet sitä yksityiskohtaisesti ymmärtääkseen paremmin kuinka tähdet muodostuvat ja kehittyvät ensimmäisten muutaman miljoonan vuoden aikana. ESO:n teleskoopit ovat havainneet tätä kiinnostavaa aluetta useita kertoja. Saat lisätietoja aikaisemmista tutkimuksista täältä, täältä ja täältä.

Tämä kuva koostuu kaikkiaan 296 erillisestä havaintosarjasta ALMA- ja IRAM-teleskoopeilta. Siten se on yksi suurimmista tähän mennessä tähtienmuodostusalueesta millimetriaallonpituuksilla tuotetuista suuren erotuskyvyn mosaiikeista [1].

Lisähuomiot

[1] Aikaisemmat mosaiikit Orionista millimetriaallonpituuksilla käyttivät APEX:in kaltaisia yhden lautasantennin teleskooppeja. Uudet ALMA- ja IRAM-havainnot käyttävät interferometriaa yhdistämään useiden, kaukana toisistaan sijaitsevien antennien signaaleja muodostamaan paljon hienompia yksityiskohtia esittäviä kuvia.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista E-ELT -teleskooppia (European Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
Tuorlan observatorio
Piikkiö, Finland
Sähköposti: rareko@utu.fi

Pasi Nurmi
Tuorlan Observatorio
Piikkiö, Finland
Matkapuhelin: +358 440 121 971

Alvaro Hacar González
NWO-VENI Fellow – Leiden Observatory
Leiden University, the Netherlands
Sähköposti: hacar@strw.leidenuniv.nl

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1809.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1809fi
Nimi:Orion Nebula
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, Very Large Telescope
Instruments:HAWK-I
Science data:2018A&A...610A..77H

Kuvat

ALMA Reveals Inner Web of Stellar Nursery
ALMA Reveals Inner Web of Stellar Nursery
Englanniksi
The jewel in Orion’s sword
The jewel in Orion’s sword
Englanniksi

Videot

ESOcast 154 Light: ALMA Reveals Inner Web of Stellar Nursery (4K UHD)
ESOcast 154 Light: ALMA Reveals Inner Web of Stellar Nursery (4K UHD)
Englanniksi
Zooming in on ALMA's view of the Orion Nebula
Zooming in on ALMA's view of the Orion Nebula
Englanniksi
Panning across ALMA's view of the Orion Nebula
Panning across ALMA's view of the Orion Nebula
Englanniksi