Lehdistötiedote

Valoa, tuulta ja kuumuutta

Kaunis kuva kosmisesta taideteoksesta

24. helmikuuta 2010

ESO on tänään julkaissut uuden upean kuvan NGC 346 -tähtijoukosta. Kyseessä on naapurigalaksimme Pienen Magellanin pilven kirkkain tähtien syntyalue, joka sijaitsee 210 000 valovuoden päässä Tukaanin tähdistön suunnassa. Massiivisten tähtien valo, tuuli ja kuumuus ovat levittäneet tähtijoukon sisällä ja ympärillä hehkuvan kaasun sumuharsoksi, joka muistuttaa kohteen ympärille kietoutuvaa hämähäkin seittiä. Ikuisuuksien vieriessä NGC 346 muuttaa muiden tähtitaivaan nähtävyyksien tavoin jatkuvasti muotoaan. Alueen irtoaines tiivistyy yhä uusiksi tähdiksi, jotka syttyessään sirottelevat jäljelle jäävän pölyn ja kaasun ympärilleen suurina aaltoina.

NGC 346 on läpimitaltaan noin 200 valovuotta, mikä on noin 50 kertaa Auringon ja sen lähimpien naapuritähtien välinen etäisyys. Tähtitieteilijät luokittelevat NGC 346:n avoimeksi tähtijoukoksi. Koko tähtiparvi on tämän mukaan peräisin samasta tiivistyneestä materiapilvestä. Kyseistä kirkkaiden tähtien pesuetta ympäröivää tähtisumua kutsutaan emissiosumuksi. Tähdet ovat kuumentaneet sisällä olevan kaasun pisteeseen, jossa sumu alkaa itse säteillä valoa samaan tapaan kuin mainoskylteissä käytetty neonkaasu.

Monet NGC 346:n tähdistä ovat kosmisessa mittakaavassa suhteellisen nuoria, vain muutamien miljoonien vuosien ikäisiä [eso0834]. Äskettäinen syntyprosessi käynnistyi massiivisesta tähdestä purkautuvien voimakkaiden tuulten vaikutuksesta. Ne puristavat kokoon suuria määriä materiaa, mikä on uusien tähtien syttymisen ensimmäinen kriittinen vaihe. Materiapilvi luhistuu sitten kokoon oman painovoimansa vaikutuksesta. Joistakin alueista tulee lopulta niin tiheitä ja kuumia, että ne leimahtavat kirkkaasti palavaksi fuusioreaktoriksi – tähdeksi, joka valaisee jäljelle jäävän kaasun ja pölyn. NGC 346:n tapaisilla riittävän tiheillä alueilla, joilla on äskettäin syttynyt paljon uusia tähtiä, on tuloksena teleskoopeissa upeana hehkuva kosminen taideteos.

NGC 346 sijaitsee Pienessä Magellanin pilvessä. Tämä meistä noin 210 000 valovuoden päässä sijaitseva kääpiögalaksi on oman Linnunratamme lähinaapuri. Pieni Magellanin pilvi näkyy sisarensa Suuren Magellanin pilven tavoin paljain silmin eteläisellä pallonpuoliskolla. Tähtitieteilijöille kohde on galaksin ulkopuolinen laboratorio, jossa voidaan tutkia tähtien syntymisen dynamiikkaa.

Tämän kuva on otettu La Sillan observatoriossa Chilessä sijaitsevaan 2,2-metriseen MPG/ESO-kaukoputkeen yhdistetyllä WFI-kuvausjärjestelmällä (Wide Field Imager, laajakuvakulmainen kuvausjärjestelmä). Tähtitieteilijöille tällaiset kuvat tarjoavat keinon seurata tähtien syntyä ja kehitysvaiheita. Niiden avulla tutkijat pääsevät katsomaan, kuinka kehittyvät tähdet muovaavat kosmista ympäristöään ajan kuluessa.

Lisätietoa

ESO (European Southern Observatory, Euroopan eteläinen observatorio) on tähtitieteen keskeinen eurooppalainen hallitustenvälinen organisaatio. Se on tuottavuudella mitattuna maailman johtava tähtitieteellinen observatorio. Sen toimintaa tukee 14 maata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekki. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maassa sijaitsevien tutkimusvälineiden kehittämiseen, rakentamiseen ja toimintaan. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä tärkeitä tieteellisiä havaintoja. ESOlla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen ja kansainvälisen yhteistyön edistämisessä. ESOlla on Chilessä kolme huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESOlla on Paranalissa VLT-teleskooppi (Very Large Telescope), maailman kehittynein näkyvän valon aallonpituuksia havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, sekä VISTA, maailman suurin kartoituskaukoputki. ESO on maailman suurimman tähtitieteen alan projektin, täysin uudenlaisen ALMA-teleskoopin, eurooppalainen yhteistyökumppani. ESO suunnittelee 42-metristä E-ELT-teleskooppia (European Extremely Large optical/near-infrared Telescope, eurooppalainen erittäin suuri optinen/lähi-infrapuna-alueen teleskooppi), josta tulee maailman suurin tähtitaivasta tarkkaileva silmä.

Yhteystiedot

Katri Koskela
Viestintharjoittelija Suomen Akatemian viestint
Vilhonvuorenkatu 6 PL 99 00501 Helsinki Sähköposti: etunimi.sukunimi@aka.fi

Henri Boffin
ESO ePOD
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6222
Sähköposti: hboffin@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1008.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1008fi
Nimi:NGC 346
Tyyppi:Local Universe : Nebula : Type : Star Formation
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Kuvat

Star-forming region NGC 346
Star-forming region NGC 346
Englanniksi
The Small Magellanic Cloud
The Small Magellanic Cloud
Englanniksi

Videot

Zoom in on the star-forming region NGC 346
Zoom in on the star-forming region NGC 346
Englanniksi
Close-up zoom on the star-forming region NGC 346
Close-up zoom on the star-forming region NGC 346
Englanniksi