E-ELT European Extremely Large Telescope

Verdens største øje mod himlen

Ekstremt store teleskoper betragtes verden over som en af de højeste prioriteter inden for jordbaseret astronomi. Teleskoperne vil udvide vores viden inden for astrofysik, og give os mulighed for detaljerede undersøgelser af emner som planeter omkring andre stjerner, de første objekter i Universet, supertunge sorte huller samt egenskaberne ved og fordelingen af mørkt stof og mørk energi, der dominerer Universet.

Artist impression of the E-ELTSiden slutningen af 2005 har ESO arbejdet sammen med sin brugerskare af europæiske astronomer og astrofysikere samt industripartnere for at udvikle et nyt gigantteleskop til brug i synligt og nær-infrarødt lys.

Teleskopet er døbt European Extremely Large Telescope (E-ELT). Dette revolutionerende, nye jordbaserede teleskop med et hovedspejl 39 meter i diameter, bliver det største optiske/nær-infrarøde teleskop i verden: "Verdens største øje mod himlen".

E-ELT programmet blev godkendt i 2012, og der blev givet grønt lys for konstruktionen i slutningen af 2014. I 2024 forventes det, at teleskopet kan tages i brug.

Bemærkelsesværdige og banebrydende opdagelser

Med start af rutinemæssige observationer tidligt i det næste årti vil E-ELT takle de største videnskabelige udfordringer i vores tid. Målene er en række bemærkelsesværdige og banebrydende opdagelser, herunder at opspore jordlignende planeter omkring andre stjerner i den "beboelige zone", hvor liv kan eksistere. Dette er en af de hellige graler i moderne astronomi.

E-ELT vil også udføre "stjerne-arkæologi" i nærtliggende galakser. Teleskopet vil levere fundamentale bidrag til kosmologien ved at måle egenskaberne for de første stjerner og galakser samt undersøge egenskaberne af mørkt stof og mørk energi. Desuden regner astronomerne med uventede opdagelser. Nye og uforudsete spørgsmål vil helt sikkert opstå som følge af de nye opdagelser, E-ELT vil gøre.

Videnskabelige mål

Et teleskop til synligt og nærinfrarødt lys. Vidtspændende opgaver. Meget stor lysstyrke. Nogle af de interessante opgaver er fjerne galakser, stjernedannelse, exoplaneter og planetsystemer under dannelse.

Her er meget mere om E-ELT, og hvis du vil vide (næsten) alt om denne spændende og krævende tekniske udvikling, så klik ind på E-ELT projektets side.

Live image

Følg med i, hvad der sker på Cerro Armazones på dette webcambillede, set fra Cerro Paranal. Billedet bliver opdateret hver time i dagslys. Klik for at forstørre.

Webcam | 24 Nov 2015 15:00 CET
LIVE