Pressemeddelelse

Gamle og nye stjerner?

31. oktober 2012

Dette farverige billede af kuglehoben NGC 6362 er taget med Wide Field Imager, der sidder på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet på ESOs La Silla-observatorium i Chile. Sammen med et nyt billede af hobens centrale dele taget med NASA/ESA Rumteleskopet Hubble, giver dette nye billede det hidtil bedste kig på denne forholdsvis ukendte hob. Kuglehobe består hovedsagligt af titusinder af meget gamle stjerner, men de indeholder også nogle stjerner, der ser mistænkeligt unge ud.

Kugleformede stjernehobe er blandt de ældste objekter i universet, og NGC 6362 kan ikke skjule sin alder på dette billede. De mange gullige stjerner i hoben har allerede gennemlevet en stor del af deres liv og er blevet til røde kæmpestjerner. Men kuglehoben er ikke uforanderlige levn fra fortiden – en pudsig stjerneaktivitet er stadig i gang i disse tætpakkede stjernebyer.

For eksempel er NGC 6362 hjemsted for mange blå efternølere – gamle stjerner, der har succes med at se yngre ud. Alle stjernerne i en kuglehob er dannet af samme materiale på nogenlunde samme tidspunkt (typisk for omkring 10 milliarder år siden for de fleste hobe). Alligevel er blå efternølere mere blå og mere lysende – og dermed tungere – end de burde være efter at have eksisteret i ti milliarder år. Blå stjerner er varme og forbruger deres brændstof hurtigt, så hvis disse stjerner var dannet for omkring ti milliarder år siden, så skulle de være brændt ud for længe siden. Hvordan har de overlevet?  

Astronomer er ivrige efter at forstå hemmeligheden bag de blå efternøleres ungdommelige udseende . I øjeblikket er der to primære teorier: stjerner kolliderer og smelter sammen eller overførsel af materiale mellem to stjerner, der ledsager hinanden. Den grundlæggende idé bag begge disse muligheder er, at stjernerne ikke blev født så store som vi ser dem i dag, men at de har fået tilført ekstra materiale på et tidspunkt i løbet af deres levetid som så har givet dem nyt liv.

Selvom at NGC 6362 er mindre kendt end andre klare kuglehobe, så indeholder den meget, der er af interesse for astronomer og er blevet grundigt undersøgt i årenes løb. Den blev valgt som ét af de 160 stjernefelter til Pre-FLAMES Survey – en indledende kortlægning fortaget mellem 1999 og 2002 med 2,2 meter teleskopet på La Silla-observatoriet for at finde egnede stjerner til opfølgende observationer med VLTs spektroskopiske FLAMES-instrument. Billedet her er lavet med data indsamlet som led i denne kortlægning.

Det nye billede viser hele hoben mod en rig baggrund af stjerner i Mælkevejen. De centrale dele af NGC 6362 er også blevet undersøgt i detaljer af NASA/ESA Rumteleskopet Hubble (LINK). Hubble-billedet viser et meget mindre område af himlen i langt større detaljer. De to optagelser – et vidvinkel billede og et nærbillede – supplerer hinanden perfekt.

Denne glitrende kugle af stjerner ligger i det sydlige stjernebillede Ara (Alteret). Den kan let ses i et lille teleskop. Den blev første gang set i 1826 af den skotske astronom James Dunlop med et 22 centimeter-teleskop fra Australien.

Mere information

I år 2012 er der 50-års jubilæum for grundlæggelsen af det Europæiske Syd Observatorium (ESO). ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESOs aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 39 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Michael Linden-Vørnle
Tycho Brahe Planetarium
Copenhagen, Denmark
Tel: +45 33 18 19 97
Email: mykal@tycho.dk

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1243 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1243da
Navn:NGC 6362
Type:Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Globular
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Billeder

Kuglehoben NGC 6362
Kuglehoben NGC 6362
Kuglehoben NGC 6362 i stjernebilledet Ara (Alteret)
Kuglehoben NGC 6362 i stjernebilledet Ara (Alteret)
Vidvinkelbillede af himlen omkring kuglehoben NGC 6362
Vidvinkelbillede af himlen omkring kuglehoben NGC 6362
Hubble-billede af kuglehoben NGC 6362
Hubble-billede af kuglehoben NGC 6362
Sammenligningsbillede af kuglehoben NGC 6362 fra WFI og Hubble
Sammenligningsbillede af kuglehoben NGC 6362 fra WFI og Hubble

Videoer

Zoom ind på kuglehoben NGC 6362
Zoom ind på kuglehoben NGC 6362
Panorering hen over kuglehoben NGC 6362
Panorering hen over kuglehoben NGC 6362