Pressemeddelelser 2009

Tilmeld nyhedsbrev
eso0930da — Pressemeddelelse
Trifid-tågen – en tredobbelt nydelse
26. august 2009: I dag har ESO offentliggjort et nyt billede af Trifid-tågen, der viser, hvorfor den er en af favoritterne blandt astronomer, såvel amatører som professionelle. Denne store stjernefabrik har fået sit navn på grund af de mørke støvbånd, der tredeler dens glødende hjerte, og den er en sjælden kombination af tre tågetyper, der både afslører nydannede stjerners rasen og er udgangspunkt for fødslen af flere stjerner.
eso0929da — Pressemeddelelse
Et kig ind i de ekstreme fødesteder for sole og solsystemer
19. august 2009: Nye billeder offentliggjort i dag af ESO, dykker ned i hjertet på en kosmisk sky, kaldet RCW 38, der er fyldt med spirende stjerner og planetsystemer. Dens unge stjerner bombarderer spæde sole og planeter med kraftige vinde og blændende lys, godt hjulpet af kortlivede, tunge stjerner, der eksploderer som supernovaer. I nogle tilfælde, koger dette stormløb stoffet væk, der ellers med tiden kunne have dannet nye solsystemer. Forskere mener, at vores eget Solsystem er dannet i et sådant miljø.
eso0928da — Pressemeddelelse
Dobbeltmotor for en stjernetåge
5. august 2009: ESO har netop offentliggjort et fantastisk billede af en del af himlen i retning af stjernebilledet Carina (Kølen). Dette slående billede er et mylder af stjerner i alle farver og lysstyrker, hvoraf nogle ses på en baggrund af skyer af støv og gas. Den usædvanlige stjerne i midten, HD 87643, er blevet grundigt undersøgt med flere af ESO’s teleskoper, herunder Very Large Telescope Interferometer (VLTI). Det har vist sig, at stjernen, der er omgivet af en kompleks udstrakt tåge skabt af tidligere voldsomme udslyngninger, har en ledsager. Vekselvirkningerne i dette dobbeltsystem, der er omgivet af en støvskive, er måske den motor, som driver stjernens bemærkelsesværdige tåge.
eso0927da — Pressemeddelelse
Skarpeste kik på Betelgeuse afslører hvordan superkæmpestjerner mister masse
29. juli 2009: Ved at bruge forskellige moderne teknikker på ESO’s Very Large Telescope, har to uafhængige grupper af astronomer opnået de skarpeste billeder nogensinde af superkæmpestjernen Betelgeuse. Billederne viser, at stjernen har en stor fjerformet sky af gas, der er næsten lige så stor som vores Solsystem, og en gigantisk kogende boble på overfladen. Disse opdagelser bidrager til at forklare, hvordan disse kæmper mister enorme mængder materiale på kort tid.
eso0926da — Pressemeddelelse
En ørn af kosmiske proportioner
16. juli 2009: I dag har ESO udgivet et nyt og imponerende billede af himlen omkring Ørnetågen, der er en stjerne-fødeklinik, hvor spæde stjernehobe udskærer kæmpestore søjler af støv og gas.
eso0925da — Pressemeddelelse
Nyt portræt af Omegatågens glitrende vandfarver
7. juli 2009: Omegatågen, en fødeklinik for stjerner, hvor unge stjerner oplyser og former et stort pastelfarvet drømmebillede af støv og gas, bliver afsløret i al sin pragt på et nyt ESO-billede.
eso0924da — Pressemeddelelse
Astronomers nye guide til galaksen: største kort over koldt støv afsløret
1. juli 2009: Astronomer har afsløret et enestående nyt atlas over de indre dele af vores galakse, Mælkevejen, overstrøet med tusindvis af hidtil uopdagede tætte klumper af koldt kosmisk støv – potentielle fødesteder for nye stjerner. Kortet, der er lavet med observationer fra APEX-teleskopet i Chile, er det hidtil største kort over koldt støv, og det vil være uvurderligt for observationer foretaget med det kommende ALMA-teleskop, samt ESA’s Herschel-rumteleskop, der blev opsendt for nylig.
Resultater: 21-27 ud af 27