Telescopen en instrumentatie

Zoals in haar oprichtingsverdrag is vastgelegd, voorziet ESO de Europese astronomen van moderne onderzoeksfaciliteiten, en bevordert en organiseert zij astronomische samenwerkingsverbanden. ESO beheert enkele van de grootste en meest geavanceerde waarneemfaciliteiten ter wereld: La Silla, Paranal en Chajnantor – alle drie in het noorden van Chili. Ze behoren tot de beste waarneemlocaties op het zuidelijk halfrond. Dankzij andere activiteiten, zoals de ontwikkeling van technieken en het organiseren van conferenties en educatieve projecten, speelt ESO ook een doorslaggevende rol bij de totstandkoming van een Europese Onderzoeksruimte voor sterrenkunde en astrofysica.

De instrumentatie van Paranal

De Very Large Telescope (VLT) de Cerro Paranal is ESO's belangrijkste locatie voor waarnemingen in het zichtbare en infrarode licht. Stuk voor stuk zijn de vier 8,2-meter telescopen met een groot aantal instrumenten in bedrijf.

De VLT biedt ook de mogelijkheid om het licht van de vier afzonderlijke telescopen te combineren. Deze Very Large Telescope Interferometer (VLTI), die zijn eigen verzameling instrumenten heeft, zal uiteindelijk beelden met een resolutie van enkele duizendsten van een boogseconde opleveren, en astrometrisch onderzoek met een nauwkeurigheid van 10 microboogseconden mogelijk maken. Afgezien van de 8,2-meter telescopen maakt de VLTI ook gebruik van vier 1,8-meter hulptelescopen, die de beeldkwaliteit verbeteren en ervoor zorgen dat het hele jaar door de gehele nacht kan worden waargenomen.

Op Paranal wordt ook gewerkt aan twee zogeheten surveytelescopen, waarmee grootschalige hemelverkenningen kunnen worden uitgevoerd: de 2,6-meter VLT Survey Telescope (VST), voor het zichtbare golflengtegebied, en de 4-meter Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA), voor het zichtbare en infrarode bereik.

Bekijk de VLT op Google Maps en bijbehorende publieksfoto's.

De instrumentatie van La Silla

Op La Silla beheert ESO drie grote telescopen: de 3,6-meter telescoop, de New Technology Telescope (NTT) en de 2,2-meter Max Planck-ESO-telescoop. Ze zijn voorzien van moderne instrumenten die ofwel door ESO zelf zijn gebouwd, ofwel door externe consortia (met een aanzienlijke bijdrage van ESO).

Bekijk La Silla op Google Maps en bijbehorende publieksfoto's.


APEX

APEX, de Atacama Pathfinder Experiment, is een samenwerkingsproject van het Max Planck-Instituut voor Radiosterrenkunde (MPIfR; 50%), het Onsala Ruimteobservatorium (OSO; 23%) en de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO; 27%). Het betreft een aangepast prototype van de schotelantennes die voor het ALMA-project zullen worden gebruikt, dat op 5100 meter hoogte staat opgesteld in de Llano Chajnator. De telescoop is geleverd door VERTEX Antennentechnik in Duisburg (Duitsland). APEX beschikt over een aantal heterodyne spectrometers en groothoek-bolometercamera's die gevoelig zijn voor de atmosferische golflengtevensters tussen 0,2 en 1,4 mm. De telescoop wordt beheerd door ESO.

Bekijk Chajnantor op Google Maps en bijbehorende publieksfoto's.