Highlights

Over ESON

Het ESO education and Public Outreach Department heeft een netwerk gevormd van personen in de ESO-lidstaten en andere landen, die fungeren als lokale contacten voor de media inzake ESO-ontwikkelingen, persberichten etc. Tegelijkertijd vormen ze de schakel tussen de media en lokale wetenschappers. De ESON-leden zijn over het algemeen fulltime wetenschapsvoorlichters die bekend zijn met de spelers in hun vakgebied en regelmatig contact met hen hebben, in staat zijn een nationale invalshoek te vinden, een bijzondere interesse hebben in het promoten van ESO, en weten hoe ze de doelgroepen in hun regio het best kunnen bereiken. Hun missie is samengevat: “Fungeren als ESO’s media- en outreach-vertegenwoordiger in de lidstaten en potentiële lidstaten met als doel het promoten van ESO’s missie en het uitdragen van de inspirerende aspecten van de sterrenkunde”.

Meer informatie over ESON is te vinden op: http://www.eso.org/public/outreach/eson/

Contact en biografie

Drs. Marieke Baan

 

Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA)
NOVA Informatie Centrum
Science Park 904
1098 XH Amsterdam
The Netherlands
Tel.: +31(0)20-525 7480
E-mail: eson-netherlands@eso.org

Marieke studeerde aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam. Ze werkte van 1991-2003 bij de Nederlandse publieke omroep NOS. Na twee jaar freelancen als schrijvend journalist, maakte ze een carrière-switch naar sterrenkunde en wetenschapsvoorlichting. Sinds 2005 is ze persvoorlichter en hoofd communicatie bij de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA). Deze toponderzoekschool is een samenwerkingsverband van de sterrenkunde-instituten aan de universiteiten aan Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen. Het NOVA Informatie Centrum (NIC) doet de sterrenkundevoorlichting in Nederland voor pers, onderwijs en algemeen publiek. Het NIC is gehuisvest bij de Universiteit van Amsterdam en er werken drie stafmedewerkers en zeven freelancers. Met name de onderwijsvoorlichting heeft sinds 2010 een grote ontwikkeling doorgemaakt. Het NIC zet voor scholen een mobiel planetarium in met interactieve educatieve shows, ontwikkelt lesmateriaal, digibordlessen en sterrenkundige apps. Marieke was de Nederlandse  coördinator van het Internationale Jaar van de Sterrenkunde 2009. Ze is ook eindredacteur van www.astronomie.nl.

Volg Marieke op Twitter voor sterrenkundige en persoonlijke tweets, op @astronomieNL voor alleen sterrenkunde en op @eso_netherlands voor ESO-nieuws.

Davide Redeker

Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie
NOVA Informatie Centrum
Science Park 904
1098 XH Amsterdam
The Netherlands
Tel.: +31(0)20-5257480
E-mail: eson-netherlands@eso.org